Ga door naar hoofdcontent
NieuwsFrequente monitoring voorkomt onverwachte uitval infrastructuur

Frequente monitoring voorkomt onverwachte uitval infrastructuur

Woensdag 13 december 2023

Nederland staat voor een grote opgave: het vervangen en renoveren van grote delen van de infrastructuur, denk aan bruggen, tunnels en kademuren. Bouwwerkzaamheden mogen echter niet tot schade leiden aan bestaande objecten. Daarom worden steeds vaker maatregelen genomen om deze hoogfrequent of zelfs continu te monitoren, bijvoorbeeld door middel van sensoren.

Monitoring is belangrijk om onverwachte uitval te voorkomen van kritische infrastructuur, met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Vorig jaar zagen werden bijvoorbeeld gevaarlijke scheuren gevonden in de Nelson Mandela(voetgangers)brug over de A12 in Zoetermeer. De brug moest onmiddellijk dicht en deels worden vervangen. Een ander voorbeeld is het incident bij de Prinses Margriettunnel in de A7 bij Sneek. Daar kwamen ineens tunneldelen omhoog door de grondwaterdruk. Ook hier was onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk. Een deel van de A7 werd anderhalve maand lang afgesloten.

Automatisch monitoren kan de voorspelbaarheid van dergelijke problemen verbeteren. Daardoor kunnen tijdig maatregelen worden genomen en zijn spoed-ingrepen onnodig. Om de kosten te beperken, moeten wel oplossingen worden ontwikkeld waarbij schaalbaarheid, efficiency, het beperken van overlast en het bruikbaar maken van grote hoeveelheden sensordata centraal staan.

Koen Hiemstra (Business Development Manager Monitoring & Surveying bij Fugro) en Patrick Bakhuizen (Commercieel Directeur Infrastructuur bij Fugro) schreven hierover het artikel Schaalbare monitoring: cruciaal voor toekomstbestendige Nederlandse infrastructuur. Het verscheen in de nieuwe uitgave van Geo-Info en is nu ook online te lezen.

Geo-Info is het ledenmagazine van Geo-Informatie Nederland. Het verschijnt vier maal per jaar in druk en online en bevat diverse vakinhoudelijke artikelen, die normaalgesproken alleen te lezen zijn voor leden en abonnees. Kijk hier voor meer informatie.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *