Ga door naar hoofdcontent
NieuwsGenomineerden Kartografieprijs 2021 bekend!

Genomineerden Kartografieprijs 2021 bekend!

Vrijdag 19 november 2021

De jury van de Kartografiewedstrijd 2021 – bestaande uit Ferjan Ormeling, Paul Liesting en Peter Weenink – heeft een keuze gemaakt uit de inzendingen die voor 31 oktober binnen moesten zijn. Er zijn 3 genomineerden die kans maken op de Kartografieprijs 2021! Wie de uiteindelijke winnaar is en deze prijs in de wacht sleept, wordt bekend gemaakt tijdens de ALV op maandag 22 november vanaf 12.30 uur. Ben jij er ook bij?

De 3 genomineerden zijn, in alfabetische volgorde:

  • Bert van Rest – met de Elfstedentochtkaart
  • Jelmer Visser – met de Coronakaart
  • Wouter Wijbrands – met de Partijprogrammakaart

De motivatie van de genomineerden voor hun ingestuurde kaart

Bert – Elfstedentochtkaart: “De kaart is een vertelling over een heroïsche schaatstocht, die al weer 25 jaar geleden voor het laatst gehouden werd, waardoor veel jongeren amper zullen weten wat de tocht inhoudt. De grafiek geeft aan dat het ook een illustratie is van klimaatverandering, waarmee de inzending plotseling zeer actueel wordt, gelet ook op de gehouden klimaattop in Glasgow.

De kaart toont – in een rustige setting, passend bij het bitterkoude weer – maar liefst 13 typen informatie: 1. de geografisch locatie en namen van de elf steden, 2. doorkomsttijden (van de kopgroep van de wedstrijd), 3. per stad hoeveel Km is afgelegd, 4. per stad hoeveel Km men nog moet schaatsen, 5. de lengte van de trajecten tussen de steden, 6. de route van de schaatstocht, 7. de schaatsrichting van de tocht, 8. obstakels onderweg als kluunplaatsen en de ‘Hel van het Noorden’, 9. de temperatuur en gevoelstemperatuur, 10. windrichting en windkracht, 11. het aantal nog resterende schaatsers (m.u.v. vertrek en aankomst geschat), 12. het stuk rijden in het donker, 13. een ‘point of interest’ als Bartlehiem.”

Jelmer – Coronakaart: “Houdt het coronavirus zich echt niet aan landsgrenzen? Het lijkt er juist wel op. Deze Beneluxkaart met de besmettingscijfers per 100.000 inwoners in de eerste volle week van juni toont in een oogopslag hoe de Duitsers corona aanzienlijk beter onder controle houden dan Nederland en België.”Wouter – Partijprogrammakaart: “Deze kaart heb ik gemaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar. Deze kaart is goed gelukt, omdat de kaart volgens mijn begeleider op een verfrissende manier inzicht geeft in een onderbelicht facet van het huidige politieke landschap. De kaart combineert een wetenschappelijke publicatie met een geheel eigen design. Daarnaast is de kaart eenvoudig te lezen en daarmee toegankelijk voor een breed publiek. De kaart is voor het eerst gepresenteerd tijdens de Nacht van de Infographic – mede georganiseerd door NOSop3 – en vervolgens verwerkt in een publicatie in samenwerking met professor Caspar van den Berg, Sylvia de Boer en PhD-student Bram van Vulpen.”

Weten wie de Kartografieprijs 2021 in de wacht sleept? Meld je aan via info@geo-info.nl voor de ALV op maandag 22 november, die start met de uitreiking van de GIN Prijzen om 12.30 uur!