Ga door naar hoofdcontent
NieuwsGeodata stuurt het onderhoud van Pompeï

Geodata stuurt het onderhoud van Pompeï

Donderdag 2 maart 2023

Een grootschalige restauratie en onderhoud op basis van geodata gaan voor het behoud van de Romeinse ruïnestad Pompeï zorgen. Het Financieele Dagblad (FD) wijdde er een uitgebreid artikel aan.

Pompeï werd in 79 na Christus bedolven onder een laag as, na een uitbraak van de vulkaan Vesuvius en is in 1748 herontdekt en uitgegraven. Het archeologische park is nu een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Italië. Mismanagement en massatoerisme zorgden echter voor verval. Het tij lijkt te keren, dankzij zo’n €20 miljoen aan subsidies per jaar van de EU en de Italiaanse overheid en onderzoek met moderne technologie.

Met een drone (Daedalus genaamd) en fotogrammetrie-software speuren architecten en archeologen naar een tekenen van verval in een 3D model dat wekelijks van de stad wordt gemaakt. Daarnaast wordt de site vastgelegd met laserscanners en satellietdata. Wat een nieuw probleem opwerpt: selectie. “We hebben te veel precieze data”, zegt Gabriel Zuchtriegel, directeur van het archeologische park Pompeï. Daarom wordt nu gewerkt aan een model waarin de monitorwerkzaamheden direct worden gekoppeld aan onderhoud en restauratie-ingrepen.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *