Ga door naar hoofdcontent
NieuwsGeonovum verkent dataspaces

Geonovum verkent dataspaces

Vrijdag 17 februari 2023

De EU wil een gemeenschappelijke dataruimte realiseren: een digitale omgeving die het mogelijk maakt dat Europese burgers en organisaties veilig, vertrouwd en soeverein data kunnen delen, zowel binnen Europa, als daarbuiten. In sommige delen van de wereld worden data namelijk vooral beschouwd als middel voor winstmaximalisatie en controle. Wat houden de Europese plannen in en wat betekent dat voor de geosector in Nederland? Geonovum voerde er een verkenning naar uit, die vorige week verscheen.

In de verkenning wordt inzicht gegeven in de achterliggende beginselen en concepten van data spaces. Daaruit wordt duidelijk dat er geen sprake is van een enkele gecentraliseerde dataspace waarbinnen alle datagebruik en alle datadeling plaatsvindt; onder de koepel van de EU-brede data space zijn bijvoorbeeld weer aparte data spaces, ingericht al naar gelang de behoeften en de regelgeving. Denk aan sectoren als Gezondheid, Mobiliteit, Industrie, Financiële diensten, Energie, Landbouw, Green Deal, Overheid en Vaardigheden (onderwijs en arbeidsmarkt). Ook wordt er gesproken over aparte data spaces voor Cultureel erfgoed, Circulaire economie, Toerisme, Smart communities, Media en Taal. Op organisatie- of zelfs individueel niveau zijn daarnaast ‘persoonlijke data spaces’ denkbaar voor specifieke gebruiksgevallen. Uiteraard kan dit alles alleen als er afspraken worden gemaakt over normen, standaarden en interoperabiliteit.

Van enkele data space initiatieven die in de afgelopen jaren zijn ontstaan wordt in de verkenning een quick scan uitgevoerd, om te zien welke onderwerpen aandacht krijgen en ingevuld zijn voor het delen van data: International Data Spaces (IDS) GAIA-X, OpenDEI, Data Sharing Coalition en iShare. Ook is naar INSPIRE gekeken: een online portaal voor de uitwisseling van geospatiale gegevens over het milieu tussen overheidsinstanties in Europa.

De verkenning (‘Handreiking EU informatie m.b.t. digitale en data strategie’) is online beschikbaar. Lees het document en laat hieronder je reactie achter!

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *