GIS helpt gemeenten bij aanpak ondermijning
Maandag 27 november 2023Een selecte groep gemeenten is gestart met pilot rond het gebruik van de Datavoorziening Onregelmatigheden Op de Kaart (DOOK) voor het identificeren van ondermijnende, criminele activiteiten. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
DOOK bouwt voort op de Citydeal Zicht Op Ondermijning en maakt slim gebruik van bestaande data uit open bronnen en basisregistraties. Door verschillende kaartlagen te combineren in GIS kunnen inzichten ontstaan die niet eerder waarneembaar waren, waardoor situaties zijn te identificeren waarin ’iets niet klopt.’ In sommige gevallen zijn dat onjuistheden in registraties. De huidige scope van DOOK is de bestuurlijke handhaving op vergunningen op bedrijventerreinen en de autobranche. Het kan echter ook zijn dat uit nader onderzoek blijkt dat er sprake is van ondermijnende activiteiten vanuit de onderwereld: criminelen die proberen in de ‘bovenwereld’ door te dringen.
De pilot moet inzicht geven in de vraag of DOOK bruikbaar is voor de aanpak van ondermijning, op een manier die de rechtmatigheid van het gebruik van data waarborgt. Zo wordt zorgvuldig aandacht besteed aan juridische en ethische aspecten, waaronder privacy.
Lokale geografische data in DOOK is momenteel alleen toegankelijk voor een selecte groep functionarissen van gemeenten, op basis van hun wettelijke taak, rol en functie. Lokale kennis en expertise zijn hard nodig om te beoordelen of en zo ja, in welke mate er sprake is van ondermijning en hoe het handhavingstraject er vervolgens uitziet. Het is de bedoeling dat de gebruikersgroep stap voor stap verder wordt uitgebreid en DOOK als datavoorziening-tool beter wordt afgestemd op de informatiebehoefte van de gemeenten. De openbare versie van DOOK is toegankelijk zonder account en bevat slechts openbare data.
Kijk voor meer informatie op de website van de VNG.
Reacties