Ga door naar hoofdcontent
NieuwsHoe vind je je droombaan in de geosector?
Studentenprogramma Geobuzz: 'Geo hotter dan ooit'

Hoe vind je je droombaan in de geosector?

Woensdag 5 juli 2023Afbeelding Hoe vind je je droombaan in de geosector?

Als starter direct je droombaan vinden in de geosector, hoe makkelijk is dat? Daarover ontspon zich een interessante discussie tijdens de panelsessie, onderdeel van het Studentenprogramma op de tweede dag van de Geobuzz 2023 in Amersfoort (22 juni).

Toen panellid Iris Reimerink, manager Expertisecentrum van het Kadaster in 2013 voor het eerst op de arbeidsmarkt kwam, lagen de banen in de geosector nog niet voor het oprapen. “Dat is helemaal niet erg. Kansen genoeg. Ik zou zeggen begin gewoon, leer ervan en doe een stapje naar links of rechts, naar achter of naar voren als dat nodig is. Zelf stuur ik inmiddels het innovatieteam aan waar ik begonnen ben.”

Zaal vol studenten bij de Geobuzz
(Klik om te vergroten)

Tegenwoordig staan bedrijven echter te springen om geo-professionals en dat brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Bas, MBO-student Geodata en Design uit Sittard, reageerde vanuit de zaal: “Er is nu zo veel krapte op de arbeidsmarkt dat de baan die je kiest niet meer zo gedetailleerd vast staat. Waarschijnlijk kom er veel extra dingen bij die je leuk vindt en dingen die je minder leuk vindt.”

Impact

Panellid Thomas Mollema, informatiespecialist bij Unafact, geeft toe dat bepaalde aspecten van zijn werk ook wel eens saai zijn. Wat hem motiveert, is het besef dat het wel degelijk impact heeft. “Dankzij mijn werk kunnen gemeenten bijvoorbeeld via hun website veel beter antwoord geven op klantvragen van burgers en bedrijven.”

Een niet al te strak omschreven functieprofiel heeft verder ook altijd positieve kanten. “Geo is hotter dan ooit en ik merk dat veel bedrijven jongeren de kans geven om hun eigen carrière uit te stippelen”, zei panellid Mechiel van Manen, operationeel manager bij Siers Infraconsult. “Je kunt bijna je eigen functie bedenken, omdat de ontwikkelingen zo onwijs hard gaan.”

Panellid Isabel Flens, adviseur GIS van Geodan, geeft dan ook het advies: “Onderschat jezelf niet. Als starter kun je veel meer dan je denkt!”

Het studentenprogramma op de Geobuzz is georganiseerd door Jong GeoBusiness Nederland, JongGIN en Enginear.

Bekijk hieronder de aftermovie van het studentenprogramma van de Geobuzz.

Op zoek naar een stage, afstudeerplek of baan? Kijk op ons digitale arbeidsmarktplatform GeoCarrière!

Word lid!

Als student kun je gratis lid worden van Geo-Informatie Nederland en de jongerenafdeling JongGIN. Je krijgt dan o.a. toegang tot het GIN-netwerk van geo-professionals, het vakmagazine Geo Info en allerlei leuke en interessante bijeenkomsten.

Schrijf je gratis in als studentenlid

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *