Ga door naar hoofdcontent
NieuwsInvoering Omgevingswet wankelt opnieuw
Eerste Kamer twijfelt over koppeling met Wkb

Invoering Omgevingswet wankelt opnieuw

Maandag 21 augustus 2023Afbeelding Invoering Omgevingswet wankelt opnieuw

Komt de Omgevingswet er definitief op 1 januari 2024? “Ja”, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Woningbouw). Maar de Eerste Kamer twijfelt, zo blijkt uit onderzoek van het vakblad Cobouw. De senatoren vrezen een puinhoop bij het invoeren van het Digitaal Stelsel Omgevingswet en zetten grote vraagtekens bij de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die tegelijk zou moeten ingaan. De Jonge weigert de invoering van beide wetten los te koppelen.

De Wkb dwingt zowel bouwbedrijven als gemeenten om specialisten op het gebied van kwaliteitsborging in te schakelen. Die zijn schaars en duur. Dat zou leiden tot vertragingen en hogere bouwkosten. Cobouw sprak hierover meerdere senatoren. Theo Rietkerk (CDA) noemt de Wkb ‘een gedrocht.’ Ferd Crone (PvdA/Groenlinks) denkt dat deze wet ‘als een kernbom uitpakt voor de bouwsector’ en Saskia Kluit (idem) denkt ‘dat we het moeras inwandelen.’

Ook Boris Diettrich (D66) spreekt zijn twijfels uit over ‘de grootste wetswijziging sinds tijden’: “Wij horen nog steeds dat het een grote puinhoop wordt met het DSO en dat er enorme personeelstekorten ontstaan als de Wkb ingaat.” Volgens hem is er echter wel een typisch Haagse oplossing: beide wetten laten ingaan per 1 januari 2024 en de schade repareren met een Herzieningswet.

De Jonge lijkt ondanks de kritiek niet van plan om op eerdere besluiten terug te komen. Lees het volledige artikel op de website van Cobouw.

Reacties

  • Theo te Lintelo
    26 augustus 2023

    Ik denk ook dat het een puinhoop wordt. De wetgeving rond het DSO is dusdanig complex dat een invoering wel haast bijna zeker tot chaos zal leiden. Er zijn maar weinig mensen (met vakkennis) die het geheel kunnen overzien. Ik ben ook zo’n geodetisch geschoolde vakman die het bijltje er al lang geleden bij neer heeft gelegd (omdat het mij niet direct raakt in mijn functioneren). Het is toch te zot voor woorden dat ik niet in staat ben het DSO te overzien (op hoofdlijnen). En indien nodig op detailniveau de benodigde info snel kan vinden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *