Ga door naar hoofdcontent
NieuwsIris Reimerink winnaar Geo Prestige Award 2020, Menno-Jan Kraak wint GIN-Kartografieprijs 2020

Iris Reimerink winnaar Geo Prestige Award 2020, Menno-Jan Kraak wint GIN-Kartografieprijs 2020

Woensdag 25 november 2020

NIJKERK – De winnaar van de Geo Prestige Award Publieksprijs 2020 is Iris Reimerink. Dat maakte vakvereniging Geo-Informatie Nederland (GIN) dinsdagmiddag 24 november tijdens een online event bekend. Naast de Geo Prestige Award is er ook een winnaar voor de GIN-Kartografieprijs 2020. Die werd dit jaar uitgereikt aan Menno-Jan Kraak.  

De wedstrijden zijn in het leven geroepen om vakmensen te eren en te waarderen, om innovatie te stimuleren en om de volgende generatie aan het geo-domein te binden.

Geo Prestige Award

Voor de GPA publieksprijs kon worden gestemd. Iris Reimerink (senior GIS-specialist bij het Kadaster) kreeg de meeste stemmen en wint daarmee de Geo Prestige Award 2020. In een reactie zegt Iris het  “hartstikke leuk” te vinden de prijs te hebben gewonnen. “Er is oneindig veel innovatie in ons vakgebied mogelijk. Ik denk dat de uitdaging daarin ligt om het juiste momentum te pakken te krijgen. En dat ontstaat  als verschillende vakgebieden bij elkaar komen met hetzelfde doel. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie.”

Motivatie vakjury Geo Prestige Award

Uit de ontvangen inzendingen droeg de vakjury, bestaande uit Niene Boeijen, Koos Krijnders en Erik Meerburg, twee kandidaten voor: Tjeerd Kooy en Iris Reimerink. De keuze voor Iris Reimerink lichtte de jury als volgt toe: “Iris heeft in het geo-vakgebied praktisch gebruik van AI gebracht, en laten zien dat dat op meerdere gebieden inzetbaar is. Daarnaast heeft ze het niet alleen technisch bijzonder vaar

dig uitgevoerd, maar heeft ze ook in verschillende aansprekende en maatschappelijk relevante projecten getoond meerdere partijen aan deze doelen te kunnen binden. Dat ze het ook voor elkaar heeft gekregen om zichzelf vrij te spelen om op zeer korte termijn dit ook voor het Rode Kruis te doen bij rampenbestrijding, is een extra pré voor de jury.”
Over Tjeerd Kooy zei de jury: “Omdat hij is voorgedragen door alle collega’s van de door hem opgezette bedrijven, spreekt waardering. Maatschappelijk relevant is zijn inzet voor de energietransitie.”

Motivatie vakjury GIN-Kartografieprijs 2020

Naast de GPA werd tijdens het online event de GIN-Kartografieprijs 2020 uitgereikt. Voor deze wedstrijd kon iedere geo-professional een kaart insturen. Winnaar is Menno-Jan Kraak. Mede namens Franz-Benjamin Mocnik, Paulo Raposo, Wim Feringa en Barend Köbben (allen Universiteit Twente/ITC), leverde hij drie kaarten in met het thema: ‘The COVID-19 Pandemic’.

Juryvoorzitter Edward Mac Gillavry (Webmapper) over de kaarten van Menno-Jan Kraak en zijn collega’s: “De aantallen geïnfecteerde en overleden personen worden met kartogrammen weergegeven in een kaart, aangevuld met grafieken over dezelfde periode, waarvan een tijdlijn de ook herstelde personen weergeeft. De ontwikkeling in de tijd krijgt een verdere invulling door een grafiek per staat (VS), land (Europa) of provincie (China). Deze inzending toont aan dat het werk van de kartografen niet wordt begrensd door de kaartuitsnede maar dat zij zich als allround datavisualisatie-specialisten weten te presenteren. Het plaatst de kaart in de lange traditie.”

Menno-Jan Kraak ontvangt een oorkonde en een cheque van 500 euro. In een toelichting op zijn COVID-19 Pandemic-kaarten zegt hij: “De uitdaging zat ‘m vooral in het enorme bereik van data, de tijdsschaal en de geografie. We hebben enorm geworsteld om die zaken in de kaarten bij elkaar te brengen.”

Geo-Informatie Nederland 

GeoInformatie Nederland (GIN) is een interactieve ontmoetingsplaats en vormt een toegankelijk kennisnetwerk voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met geo-informatie. GIN organiseert activiteiten en stimuleert en faciliteert haar leden kennis te delen en over te dragen ter ontplooiing van alle leden en ter versterking van de positie van het vakgebied geo-informatie in de maatschappij.

Een kaart met de COVID-19 gevallen van Europa (winnende kaart GIN-Kartografiewedstrijd 2020)