Ga door naar hoofdcontent
NieuwsJan van der Poel winnaar Geo Prestige Award 2021

Jan van der Poel winnaar Geo Prestige Award 2021

Maandag 22 november 2021Afbeelding Jan van der Poel winnaar Geo Prestige Award 2021

GIN reikt ook de GIN-Kartografieprijs en de GIN/NCG Scriptie Prijs 2021 uit

Jan van der Poel is de winnaar van de Geo Prestige Award 2021. Dat maakte vakvereniging Geo-Informatie Nederland (GIN) op maandag 22 november tijdens een ingelaste online ALV bekend. Naast de Geo Prestige Award werden tevens de GIN-Kartografieprijs 2021 en de GIN/NCG Scriptie Prijs 2021 uitgereikt. Deze werden respectievelijk gewonnen door Bert van Rest en Inez Gortzak. Het GIN-Gala in de Brabanthallen in Den Bosch werd op het laatste moment afgelast vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

De prijzen zijn in het leven geroepen om vakmensen te eren en te waarderen, om innovatie te stimuleren en om de volgende generatie aan het geo-domein te binden.

Geo Prestige Award Publieksprijs 2021

Voor de GPA publieksprijs kon op de genomineerden worden gestemd. Jan van der Poel kreeg met 49,7% de meeste stemmen van het publiek en wint daarmee de Geo Prestige Award 2021. In een telefonische reactie zegt hij: “Dit is fantastisch om te horen! Alleen al om genomineerd te zijn is een hele grote eer. De prijs daadwerkelijk winnen is heel bijzonder!” Winnaar Jan van der Poel ontvangt een cheque van 500 euro, een oorkonde en een bijzondere lamp met inscriptie.

Motivatie vakjury Geo Prestige Award

Uit de zeven inzendingen droeg de vakjury drie kandidaten voor. De keuze voor Jan van der Poel licht de jury als volgt toe: “Jan is zeer actief en een echte aanjager van het geo-domein binnen de OOV wereld en hij is daarom een goed voorbeeld van hoe iemand vol enthousiasme actief kan zijn in het werkveld en deze een echte boost kan geven”.

Jan van der Poel is Adviseur Operationele Informatie bij de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Ook is Jan voorzitter van de Landelijke Vakgroep Geo van de 25 veiligheidsregio’s. Jan werkt onvermoeibaar aan het stimuleren van het bewustzijn bij alle hulpdiensten over het belang van ruimtelijke informatie in het hulpverleningswerk. Ook zag hij de behoefte aan een geo-opleiding speciaal voor Veiligheidsregio’s, die hij samen met NieuwlandGeo heeft opgestart.

GIN-Kartografieprijs 2021

Naast de GPA publieksprijs werd ook de GIN-Kartografieprijs 2021 uitgereikt. Voor deze wedstrijd kon iedere geo-professional een kaart met motivatie insturen. Aan de prijs is een cheque ter waarde van € 500 verbonden en worden de genomineerde kaarten afgedrukt in het Geo-Info magazine. De genomineerden waren: Bert van Rest met de Elfstedentochtkaart, Jelmer Visser met de Coronakaart en Wouter Wijbrands met de Partijprogrammakaart.

Winnaar Bert van Rest met de Elfstedentochtkaart

Bert van Rest over zijn inzending: “De kaart is een vertelling van een heroïsche schaatstocht, die al weer 25 jaar geleden voor het laatst gehouden werd. De grafiek geeft aan dat het ook een illustratie is van klimaatverandering, waarmee de inzending plotseling zeer actueel wordt, gelet ook op de gehouden klimaattop in Glasgow.”

Het juryrapport: “De jury vindt het bijzonder origineel om deze tocht in sneeuw en ijs te verbinden met Minard’s weergave van Napoleons veldtocht van 1812. Grafisch had een en ander wat meer aangezet kunnen worden, maar vooral de weergave van alle relevante kwantitatieve informatie is prima geslaagd. De ondergrond van de kaart is net zo miezerig als het weer toen.” Winnaar Bert van Rest ontvangt naast een cheque van 500 euro ook een lamp met inscriptie en een oorkonde. In een toelichting zegt Bert: “Het is een enorme verrassing om deze prijs te winnen! Voorheen werkte ik in de IT en ben ik zijdelings ingestroomd in de kartografie. Dit is een erg leuke wedstrijd en ik raad iedereen aan om mee te doen.”

Klik hier voor de pfd-weergave

GIN/NCG-Scriptieprijs 2021

Als derde prijs werd maandag 22 november de Beste Scriptie van het Jaar uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen om nieuw talent te ontdekken en om een volgende generatie aan het geo-domein te binden. Opleidingscoördinatoren van geo-gerelateerde opleidingen van alle niveaus (bachelor en master), konden twee scripties van het studiejaar 2020-2021 voordragen voor de scriptieprijs. De winnaar ontvangt een cheque van € 500,- die ter beschikking is gesteld door het NCG en een lamp met inscriptie. Ook verschijnt in het tijdschrift Geo-Info een artikel over de scriptie.

Winnaar GIN/NCG-Scriptieprijs 2021

De genomineerden voor de 2021 editie van de GIN/NCG-Scriptieprijs zijn: Rick Veldhuizen, Inez Gortzak en Yasmine Ngadi.
De jury kwam tot een eensluidende conclusie en beoordeelt de scriptie van Inez Gortzak (opleiding GIMA), getiteld: ‘Characterising housing stock vulnerability to floods by combining UAV, Mapillary and survey data – A case study for the Karonga district in Malawi’ als de beste GIN/NCG scriptie 2021. De jury complimenteert Inez met haar gebruik van verschillende databronnen, duidelijke illustraties en goed gebruik van kaarten ter ondersteuning van de tekst. Inez Gortzak: “Heel erg bedankt voor deze prijs! Het was een lastige scriptie omdat ik van veel verschillende datasets één geheel moest maken dus het winnen van deze prijs is geweldig!”

Motivatie vakjury GIN/NCG-Scriptieprijs 2021: De jury van de GIN/NCG Scriptie Award 2021 bestaande uit Arnold Bregt, Peter Kaspers en Hiddo Velsink is erg blij met de hoge kwaliteit van de onderzoeken die in de zestien scripties, die aangeboden zijn, gepresenteerd wordt. Deze scripties, die beoordeeld zijn op de inhoud, de presentatie, innovatie en bijdrage aan het Geo-vakgebied, waren heel divers en vooral in de praktische toepasbaarheid en maatschappelijke relevantie zitten verschillen. Na een eerste juryoverleg zijn drie scripties genomineerd voor de prijs. Deze drie scripties zijn nog eens beoordeeld met op innovatie, maatschappelijke relevantie en leesbaarheid. Jurylid Arnold Bregt: “De scriptie van Inez sprong eruit omdat zij van zoveel databronnen een geheel heeft weten te maken. Wij hopen dat zij haar kennis en kunde toe blijft passen binnen het geo-domein.”