Ga door naar hoofdcontent
NieuwsKadaster haalt grenspaal weer naar boven

Kadaster haalt grenspaal weer naar boven

Dinsdag 1 september 2020Afbeelding Kadaster haalt grenspaal weer naar boven

Vanuit de Stichting Historische Kring Kotten (gemeente Winterswijk) kwam de vraag bij het Kadaster binnen of zij grenspaal 774A omhoog mochten halen. Deze grenspaal is nu namelijk niet meer zichtbaar voor wandelaars en fietsers. De stichting is al een tijd bezig met een grensstenenproject, waarbij ze een wandelrondje aanleggen langs een aantal opmerkelijke grensstenen. De paal is een zogenaamde ‘Wappenstein’ uit het jaar 1766 met nummer 100 (dit is het oude nummer) en is daarmee zo’n opmerkelijke grenssteen. Het omhoog halen (ook wel ‘roeren’) van zo’n steen mag alleen door de Kadasters van beide landen plaatsvinden en niet door andere partijen. We hebben daarom contact gezocht met onze Duitse collega’s om hier ook bij aanwezig te zijn.

Een stukje geschiedenis

Met de ondertekening van de Conventie van Burlo op 19 oktober 1765 in het klooster Gross- Burlo, werd de loop van de grens tussen het vorst-bisdom Münster en het (voormalige) hertogdom Gelderland definitief vastgelegd. Daarmee werden ook de sinds eeuwen durende grensconflicten bijgelegd. De grens tussen onze beide landen is sindsdien stabiel. Want ook het Weens congres van 1815 en het traktaat van Kleef in 1816 bevestigden de overeenkomsten van 1765. De wandeling die is uitgezet heet het Kommiezenpad. Als ‘Kommiezen’ werden door de bevolking die douanebeambten aangeduid, die tot aan de afschaffing van de controles in 1995 langs de grens patrouilleerden en daarbij het leven van de smokkelaars moeilijk maakten.

Aan de slag!

Afgelopen woensdag 10 juni was het zover en verzamelden we allemaal aan de grensovergang bij Kotten. De Stichting zorgde zelf voor koffie en de nodige handjes om het werk te doen. De gemeente Winterswijk, het Kadaster (met landmeter Sjouke Dijkstra) en een vertegenwoordiger van het Duitse Kadaster (Geoinformation und Liegenschaftskataster) waren aanwezig bij deze gebeurtenis. Het omhoog halen van de steen was lastig, de steen was namelijk in een grote blok beton gezet bij een eerdere verplaatsing. Maar met veel wilskracht en doorzettingsvermogen is het uiteindelijk toch gelukt. Onze landmeter heeft ervoor gezorgd dat de steen weer netjes recht en op de juiste locatie staat. De steen is nu weer goed zichtbaar en het jaartal 1766 en nummer 100 zijn weer leesbaar.

Auteurs

Afbeelding voor Paul van Diepen

Paul van Diepen

Volledige biografie