Ga door naar hoofdcontent
NieuwsKan 3D BAG nóg gedetailleerder?

Kan 3D BAG nóg gedetailleerder?

Dinsdag 5 september 2023Afbeelding Kan 3D BAG nóg gedetailleerder?

Wie met geo-informatiesystemen werkt kan niet om 3D BAG heen: de actuele open dataset met 3D gebouwmodellen van Nederland. Het combineert de Basisregistratie Adressen en Gebouwen van de gemeenten en het Kadaster met het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN), gebaseerd op puntenwolken die worden ingemeten met LiDAR technologie vanuit helikopters en vliegtuigen.

Jantien Stoter, hoogleraar Geo-informatie van TU Delft, onderzocht samen met haar onderzoekers en 3DGI – een spin-off van de onderzoeksgroep in Delft en hoofdontwikkelaars van de 3D BAG – hoe de 3D BAG het beste geactualiseerd kan worden op basis van een optimale combinatie van de nieuwste versie van het hoogtebestand (AHN4) en de oudere versie (AHN3). Zij schreven daarover een artikel in Geo-Info nummer 2. Ook wordt daarin een kijkje gegeven in de toekomst van 3D BAG, waaronder het gebruik van luchtfoto’s en het verrijken van de data met verdiepingen, binnenmuren, ramen en deuren.

GIN-bestuurslid Martin Kodde en Verenigingsdirecteur Carline Amsing interviewden Jantien hierover tijdens de GeoBuzz 2023. Bekijk de video op ons YouTube kanaal.

Voor wie het artikel heeft gemist: het is nog online te lezen op de GIN-website.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *