Ga door naar hoofdcontent
NieuwsLabel C-verplichting kantoren: nog miljoenen vierkante meters te verduurzamen

Label C-verplichting kantoren: nog miljoenen vierkante meters te verduurzamen

Vrijdag 16 december 2022

Marktpartijen hebben de grootste verduurzamingsopgave in vierkante meters als het gaat om energielabels van kantoren. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster naar de verduurzamingsopgave van de kantorenmarkt in Nederland. De aanleiding van dit onderzoek is de nieuwe regelgeving die kantoren vanaf 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben.

Lang niet alle kantoren voldoen aan deze verplichting. Woningcorporaties scoren in relatieve zin het laagst: pas 52% van hun kantoren hebben minstens label C. In vergelijking met de andere eigenaren hebben wij echter weinig kantoren en veel ongelabeld bezit. Particulieren, overheden en overige eigenaren scoren om en nabij de 60%. Marktpartijen spannen de kroon: al 71% van hun bezit heeft label C of beter. Desondanks hebben zij in absolute getallen nog de grootste verduurzamingsopgave voor de boeg: 7 miljoen vierkante meters als we alleen naar de kantoren met energielabel D of slechter kijken, 15 miljoen vierkante meter als we ook kantoren meetellen met onbekend energielabel.

Kantorenvoorraad

De totale kantorenvoorraad in Nederland op 1 oktober 2022 bestaat uit 137.500 kantooradressen met een totale vloeroppervlakte van maximaal 144 miljoen vierkante meter. Voor deze adressen heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) indicatief bepaald of zij label C-plichtig zijn. Ruim 65.000 van deze kantooradressen zijn zeer waarschijnlijk label C-plichtig en bijna 28.000 zijn dat vermoedelijk. Ruim 44.500 van de totale kantorenvoorraad hebben volgens inschatting van de RVO geen label C-verplichting.

Regionale verschillen

Buiten de Randstad en de grote steden zijn er vooral in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Groningen en delen van Overijssel nog relatief veel vierkante meters te verduurzamen door marktpartijen. Overheidsbezit met label D of slechter is vooral geconcentreerd in de grotere steden, terwijl de opgave voor particulieren meer verspreid is over Nederland.

Handhaving

Vanaf 1 januari 2023 is een kantoor verplicht om een energielabel C of beter te hebben, anders mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. De gemeente gaat in samenwerking met de omgevingsdienst toezien op deze labelverplichting. De eigenaar is verantwoordelijk voor het verduurzamen van het kantoor, zodat deze een energielabel C of beter krijgt.

Kijk voor meer informatie op de website van het Kadaster.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *