Ga door naar hoofdcontent
NieuwsLancering bosatlas van weer en klimaat

Lancering bosatlas van weer en klimaat

Vrijdag 17 december 2021Afbeelding Lancering bosatlas van weer en klimaat

Op 11 november 2021, terwijl in Glasgow de laatste hand werd gelegd aan nieuwe klimaatovereenkomsten, werd op het KNMI in De Bilt de nieuwe Bosatlas van Weer en Klimaat gepresenteerd. Perfecte timing dus! Klimaatatlassen van Nederland zijn inmiddels verschenen in 1972, 2002, 2011 en nu in 2021. Die toenemende frequentie geeft al aan hoeveel meer aandacht we hebben voor weer en klimaat. En ook hoeveel meer die atlassen op het belangstellende publiek worden toegesneden.

Net als de editie van 2011 is ook deze atlas een product van dataleverancier KNMI, communicatiebureau Lijn 43 en Noordhoff Atlasproducties. De laatste is verantwoordelijk voor concept en kartografie, het KNMI tekent voor de research en samenstelling, tekst en eindredactie waren de verantwoordelijkheid van Lijn 43. Maar ook veel andere zelfstandigen waren erbij betrokken zoals Michel van Elk (kaarten) en VOF Unger-Kisman (voor de infographics).

Om nu bij de lancering te komen: voor de presentatie waren al diegenen uitgenodigd die bij de productie betrokken waren: zowel het datateam van het KNMI, Lijn 43, Noordhoff Atlasproducties en zzp’ers. KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven verwelkomde hen, projectleider Peter Siegmund lichtte de bijdrage van het KNMI aan de atlas toe; een team van 25 man had er driekwart jaar aan gewerkt! Namens Noordhoff toonde Martijn Hoedjes welke weer- en klimaatkaarten al vanaf de eerste druk van 1877 in de (Grote) Bosatlas hadden gestaan, en hoe dat aantal geleidelijk vermeerderd was, zeker sinds de uitgave van de eerste Klimaatatlas van Nederland van 1972, en zijn opvolgers. Ook van de huidige klimaatatlas zijn weer een aantal kaarten overgenomen in de 56e druk van de Grote Bosatlas die binnenkort uitkomt.

Daarna werd de bijeenkomst verplaatst naar het meetveld, en tussen de regenmeters en anemometers werd het eerste exemplaar van de Bosatlas van Weer en Klimaat door Gerard van den Steenhoven aangeboden aan meteorologe, weervrouw en klimaatambassadrice Helga van Leur, die ook al bij de vorige klimaatatlas betrokken was. Voor deze verslaggever die als kind speelde tussen de meetinstrumenten van het Magnetisch en Meteorologisch Observatorium aan de Engelse Kerkweg in Batavia, een bijzondere ervaring.

Op de foto: De aanbieding van het eerste exemplaar van de atlas door KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven aan weervrouw Helga van Leur.

Afbeelding voor Ferjan Ormeling

Ferjan Ormeling

Ferjan Ormeling is redacteur van Geo-Info.

Volledige biografie