Ga door naar hoofdcontent
NieuwsLandmeter Blotelingh maakte strandkaart

Landmeter Blotelingh maakte strandkaart

Maandag 1 juni 2020Afbeelding Landmeter Blotelingh maakte strandkaart

Landmeter Johannes Blotelingh uit Den Haag werd volgens het boek ‘Admissies als landmeter in Nederland voor 1811’ van Muller en Zandvliet op 20 februari 1714 geadmitteerd, kort na het overlijden van zijn oudere broer/landmeter.

Johannes werd geboren in 1670 en zijn ouders waren Arien Claesz. Blotelingh en Maria Gijsbertsdochter Onderlinden, zij huwden in 1648 in Dordrecht. Hun oudste, Gijsbert Blotelingh (1651-1713) ook uit Den Haag, werd op 7 juli 1676 al geadmitteerd. Johannes maakte in 1737 een ‘Kaart van het kustgebied tussen Monster en Hoek van Holland’. De onderste stippellijn erop geeft aan tot waar de kust in 1712-1713 kwam volgens de kaart van landmeter Nicolaas Cruquius. Linksonder prijkt een schaalstok: 200 Delf-landsche roeden. Een gedrukte gravure van de anonieme ets kwam uit een verzameling (verzamelaarsmerk, recto rechtsonder, gestempeld: Lugt 195) in het Rijksmuseum terecht (RP-P-AO-11-57); gedrukt van twee platen op twee bladen, plaatrand: hoogte 551 mm × breedte 933 mm (bestaand uit twee aan elkaar geplakte bladen).

De eilandkaart met windroos en de naam van de landmeter is het afdrukken waard. Niet alleen zijn voor de hoofdfunctie ervan Steket Werk’ en verzwaarde dijken aangegeven. Fraai zijn ook de kerken en watermolens, de galg van ’s-Gravenzande, de woning van Pieter Sprokkenburg, de ‘Kaep Wooning’, het ‘Speel Huysje van de heer Daguet’ en een mosselput. ‘Hoek van Holland, ofte Breede Strand’ kon ook een latere aanduiding zijn…