Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMaak kennis met het nieuwe geografische middelpunt van de Europese Unie na de Brexit

Maak kennis met het nieuwe geografische middelpunt van de Europese Unie na de Brexit

Woensdag 1 april 2020

Vrijdag [31 januari, red.] om middernacht is het geografische middelpunt van de Europese Unie verschoven. Dat heeft alles te maken met de brexit of het formele vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Het nieuwe ‘hart’ van de Europese Unie komt dan in Gadheim te liggen, een gemeente in Beieren (Duitsland).

9 graden, 54 minuten en 7 seconden oosterlengte en 49 graden, 50 minuten en 35 noorderbreedte, ofwel een godvergeten veld in Gadheim in Beieren: dat zal vanaf vrijdag 31 januari middernacht het geografische middelpunt van de Europese Unie zijn, zo heeft het Institut Géographique National (IGN) in Frankrijk berekend.

Evolutie

Het IGN berekent het geografische middelpunt van de Europese Unie sinds de jaren 80. Door de jaren heen is het verschillende keren opgeschoven omdat af en toe nieuwe landen lid werden. Omdat het vaak om landen in het oosten van het continent ging, is het vooral in die richting geëvolueerd.

Markering

Wanneer een nieuwe gemeente of plek zich het geografische middelpunt van de Europese Unie mag noemen, wordt dat vaak gemarkeerd met vlaggen, een gedenkplaat of een monument. Ook in Gadheim hebben ze intussen alles in gereedheid gebracht, al noemt de burgemeester het een viering in mineur. Het is immers de eerste keer dat het zwaartepunt verschuift omdat een land de Europese Unie verlaat.

Dit is een ingekorte versie van het nieuwsbericht van VRT NWS van 29 januari. Meer lezen kan op www.vrtnws.be.