Masterstudent in de spotlight: Mels Smit
Dinsdag 29 maart 2022Nieuws GEO-TG is een nieuwe rubriek. We zijn zeer verheugd dat we hierin de ontwikkelingen op het gebied van ‘Geo-information Technology & Governance’ bij de TU Delft kunnen delen met onze vakgenoten in Nederland.
In elke editie zetten we een student die recent zijn of haar afstudeerwerk heeft afgerond in de spotlight. Deze keer is dat Mels Smit, die zijn MSc Geomatics studie heeft afgerond met een afstudeeronderzoek naar raamdetectie in puntenwolken. Een 3D-laserscanner wint snel en nauwkeurig de gehele ruimte rondom de scanner in. Een nadeel is dat de laserstralen zich niet altijd laten tegenhouden door glazen ruiten en daardoor óók punten achter het glas mee-scannen. Ook door weerspiegeling in de ramen kunnen verkeerd aangemeten punten in de 3D-puntenwolk aanwezig zijn. Juist de aanwezigheid van deze onbedoelde punten kunnen een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van ramen. In zijn afstudeerwerk heeft Mels op een systematische wijze gekeken naar de wijze waarop ramen in een 3D-puntenwolk gedetecteerd kunnen worden en welke punten in de dataset het gevolg zijn van reflectie of transmissie door glas. Uiteindelijk levert dit een kwalitatief betere 3D-puntenwolkrepresentatie op. De test-puntenwolken betreffen indoor scans van de oranje serre van het TU Delft Bouwkundegebouw, gemaakt met een Leica RTC360 3D laserscanner.
Mels is begeleid door Edward Verbree, Martijn Meijers en Robert Voûte (CGI). Het afstudeerrapport van Mels is te vinden op www.gdmc.nl/publications.