Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMasterstudent in de spotlight: Michiel de Jong
Nieuws Geo-TG

Masterstudent in de spotlight: Michiel de Jong

Vrijdag 16 september 2022

Nieuws Geo-TG is een rubriek waarin we de ontwikkelingen op het gebied van ‘Geo-information Technology & Governance’ bij de TU Delft delen.

In deze rubriek wordt een student die recent zijn of haar afstudeerwerk heeft afgerond in de spotlight gezet. Deze keer is dat Michiel de Jong, die zijn MSc Geomatics-studie heeft afgerond met een afstudeeronderzoek naar het gebruik van voxelmodellen bij het evacueren van gebouwen met meerdere verdiepingen. Door de simulatie kunnen gebouwen reeds in de ontwerpfase beter worden begrepen, en kunnen analyses van evacuaties bijdragen aan veiligere gebouwen. Voxels bieden een gestructureerd, flexibel en efficiënt driedimensionaal raster voor analyses en simulaties. Bovendien bevatten voxels impliciet topologische en ruimtelijke relaties.

Berekende evacuatieroutes (bij brand in het gebied van de cilinder).

Voxels kunnen echter last hebben van het probleem dat hogeresolutie-voxel-scènes zeer veel geheugenruimte in beslag nemen. Daarom stelt Michiel in zijn afstudeerproject voor om de voxels van gebouwelementen (muren/vloeren) als Morton-code op te slaan. Dit geeft een goede geheugenbesparing, want luchtvoxels zijn impliciet. Daarnaast blijkt in zijn onderzoek dat het A* routebepalingsalgoritme het beste werkt voor de dynamische evacuatie van meerdere personen uit een gebouw. Zijn begeleider en stageverlener Robert Voûte bij CGI was dan ook zeer tevreden over het behaalde resultaat. Het afstudeer­rapport van Michiel is te vinden op gdmc.nl/publications.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *