Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMasterstudent in de spotlight: Zhenyu Liu
Nieuws Geo-TG

Masterstudent in de spotlight: Zhenyu Liu

Vrijdag 16 december 2022

Nieuws Geo-TG is een rubriek waarin we de ontwikkelingen op het gebied van ‘Geo-information Technology & Governance’ bij de TU Delft delen.

Zhenyu Liu rondde onlangs zijn MSc Geomatics-studie af met een afstudeeronderzoek naar de detectie van bewegende voertuigen in mobile laser scanning (MLS) data. Hierbij werd hij begeleid door Arjen Swart, Bart Beers (beide Cyclomedia), Jesús Balado (Universiteit van Vigo, Spanje) en Peter van Oosterom (TU Delft). Dit afstudeeronderzoek was een vervolg op zijn project in de Honours Programme Master naar detectie en reconstructie van occlusies veroorzaakt door statische voertuigen. Dat project rondde hij af met de publicatie van het artikel ‘Detection and reconstruction of static vehicle-related ground occlusions in point clouds from mobile laser scanning’ in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Automation in Construction’.

Tijdens zijn afstuderen legde Zhenyu de lat nog hoger met een speurtocht naar bewegende voertuigen in puntenwolken. De aanpak die hij voorstelt, is gebaseerd op het opsplitsen van de MLS-data in meerdere dataframes op basis van het tijdstempel. Elk dataframe wordt opgeslagen in een afzonder­lijke Octomap-datastructuur. Door het vergelijken van aangrenzende dataframes worden dynamische objecten gedetecteerd door het toepassen van de regel: een locatie die eerst leeg is en daarna niet (of omgekeerd), moet wel gerelateerd zijn aan een dynamisch object. De voorgestelde methode is getest in vier case-sites in Delft. De resultaten tonen aan dat 85 procent van de dynamische objecten correct wordt gedetecteerd en geëxtraheerd.

De lang uitgerekte puntenwolk van een bewegend voertuig.

Op basis van zijn afstudeerwerk heeft Zhenyu ook een wetenschappelijk artikel geschreven. Dit keer onder review bij het ‘International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation’. Na zijn afstuderen is Zhenyu gestart met een promotieonderzoek naar puntenwolken ten behoeve van gebouwmodellen bij de RWTH Aken.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *