Ga door naar hoofdcontent
Nieuws‘Meer geld en langetermijnvisie voor Nederlandse ruimtevaart’

‘Meer geld en langetermijnvisie voor Nederlandse ruimtevaart’

Woensdag 26 oktober 2022

Ruimtevaart is van grote meerwaarde voor de Nederlandse samenleving. Willen we de innovatiekansen die daaruit voorvloeien ten volle benutten, dan moeten we meer investeren met een heldere visie op de lange termijn. Dat stelt GIN-partner NSO in het advies voor ruimtevaartbeleid 2023-2025’ dat vorige week naar de Tweede kamer is gestuurd.

Het advies is geschreven op verzoek van het kabinet nu dat binnenkort moet beslissen over de Nederlandse bijdrage aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Volgens NSO is ruimtevaart onmisbaar voor de veiligheid, om beeld te houden op de gevolgen van klimaatverandering, het milieu, de natuurlijke omgeving en voor communicatie en navigatie. Vanuit de ruimte zijn bijvoorbeeld luchtkwaliteit, broeikasgassen, verzakkingen of bodemvocht te meten. Ook brandweer, politie en waterschappen maken intensief gebruik van satellietdata.

Plaatsvervangend NSO-directeur Joost Carpay: “Je kunt satellieten gerust beschouwen als kritische infrastructuur voor de wereld. We zijn zelfs tijdens het opstellen van het advies geconfronteerd met de grote strategische afhankelijkheid van andere landen als het gaat om de toegang tot de ruimte. De oorlog met Oekraïne maakte pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is om als Europa zelf voor onze toegang tot de ruimte te zorgen. Dat gaat ons dus ook aan.”

Vier doelthema’s

NSO noemt vier doelthema’s waarbinnen Nederland zich ook internationaal kan onderscheiden: (1) zorg voor planeet aarde, (2) innovatie en groei, (3) veiligheid en strategische autonomie en (4) wetenschap en inspiratie. “We hebben wereldwijd erkende kennis en kunde op het gebied van heel precieze optica in de ruimte”, zegt Carpay. “Dat biedt kansen om een belangrijke rol te spelen op het gebied van lasersatellietcommunicatie. Een ander sterk punt van Nederland is aardobservatie. We zijn al specialist op het gebied van monitoring van de atmosfeer.”

“Naast het behouden van die positie mogen we ook ambiëren zo’n zelfde soort status te verwerven op het gebied van monitoring van water. Tot slot zijn we aan onze wetenschappelijke stand verplicht om een hoofdrol te vervullen in toekomstige internationale wetenschappelijke ruimtemissies. Met ESTEC in Noordwijk heeft Nederland bovendien de grootste technologische vestiging van ESA binnen de landsgrenzen. Samen met de bedrijven en kennisinstellingen in de buurt kan de omgeving van ESTEC, de NL Space Campus, een groeimotor voor innovatie worden.”

Lees meer over het Advies voor het Ruimtevaartbeleid 2023-2025 op de website van NSO.

Beeld: ESA

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.