Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMinder kopiëren: Kennisplatform API’s werkt aan data bij de bron

Minder kopiëren: Kennisplatform API’s werkt aan data bij de bron

Maandag 17 oktober 2022Afbeelding Minder kopiëren: Kennisplatform API’s werkt aan data bij de bron

Digitale data-uitwisseling via internet is eenvoudig dankzij het gebruik van API’s (Application Programming Interfaces). Maar hoe voorkom je dat er meerdere aangepaste kopieën van hetzelfde databestand in omloop raken, als gebruikers hun data zelf kunnen bewerken en verder verspreiden? Door de data zo veel mogelijk bij de bron te houden.

In het Kennisplatform API’s werken Geonovum, Bureau Forum Standaardisatie, Kamer van Koophandel, VNG Realisatie, Logius en het Kadaster samen aan een API-strategie: een architectuur en standaarden die het gebruik van data bij de bron ondersteunen. Ook werken zij aan een landingsplaats voor beschikbare API’s.

Op 30 september was er een bijeenkomst in Utrecht, waar de verschillende werkgroepen van het platform bij elkaar kwamen om de laatste stand van zaken te delen. Ze wisselden van gedachten over zaken als het maatschappelijk belang van een API, de design rules, de relatie tussen de API Architectuur concepten en de nieuwe NORA principes (afspraken over de interoperabiliteit en kwaliteit van digitale dienstverlening door de overheid). Bovendien werd de nieuwe geomodule toegelicht die tot 30 oktober in consultatie ligt.

Wil je meedenken over de inhoud van de API Strategie? Meld je dan aan voor de werkgroepen. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van het Kennisplatform API’s.

Beeld: elenabsl/Shutterstock

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *