Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMissing Maps maakt kaarten van rampgebieden

Missing Maps maakt kaarten van rampgebieden

Woensdag 15 juni 2022Afbeelding Missing Maps maakt kaarten van rampgebieden

Elk jaar komen bij rampen over de hele wereld bijna 100.000 mensen om het leven en worden 200 miljoen mensen getroffen of op de vlucht gedreven. Veel van de plaatsen waar deze rampen plaatsvinden, staan letterlijk niet op de kaart. Het open samenwerkingsproject Missing Maps spant zich in om daar wat aan te doen. Bijvoorbeeld met mapathons, zoals die van 22 juni in Utrecht.

Mapathons zijn bijeenkomsten waar vrijwilligers satellietdata omzetten naar open en toegankelijke kaarten, zodat humanitaire organisaties beter hun werk kunnen doen. En er is veel te doen: in Noordelijk Afrika is er grote droogte, ten Zuiden van de evenaar zijn juist grote overstromingen. Deze maand waren er eerder projecten in Chad, Sudan en Madagascar. In totaal worden er in juni wereldwijd 8 mapathons georganiseerd, waarvan 1 in Nederland.

Op 22 juni vanaf 17.00 uur is een open mapathon aan de Universiteit van Utrecht, Faculteit Geowetenschappen. Iedereen is daarbij welkom. Er doet ook een groep mappers uit Brno (Tsjechië) virtueel mee. Familie, vrienden, collega’s, buren, clubgenoten, noem maar op zijn van harte welkom!

Beeld: iman satria/Shutterstock