Ga door naar hoofdcontent
NieuwsModerniteit In Kaart: het boek

Moderniteit In Kaart: het boek

Dinsdag 5 maart 2024Afbeelding Moderniteit In Kaart: het boek

Het boek ‘Moderniteit In Kaart’ is gebaseerd op de collectie Steegh-Teunissen. Dat is met meer dan 18.000 losse kaarten en 2500 atlassen, kaartboeken en reisgidsen een van de grootste particuliere kaartverzamelingen in Nederland.

De hoofdmoot van de verzameling beslaat de negentiende en twintigste eeuw. De voornaamste thema’s zijn watermanagement, stadsontwikkeling, etnische relaties en militaire conflicten. De focus is wereldwijd, met unieke kaarten die dikwijls niet in archieven en musea zijn terug te vinden. Zo’n 250 kaarten zijn te zien in de tentoonstelling in het Design Museum in Den Bosch.

De moderne tijd is ondenkbaar zonder kaarten. Elk onderwerp met een ruimtelijke dimensie lijkt inmiddels wel op papier of scherm in kaart gebracht. Er zullen nog veel bruikbare topografische kaarten verschijnen, maar de vorm van dergelijke kaarten is op zijn grenzen gestoten. We staan al met één been in het tijdperk van ‘voorbij de kaart’ en juist dát maakt terugblikkend nieuwe inzichten mogelijk in het ordenend principe van moderne kaarten.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *