Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNCG Symposium 2024: Een Dag van Innovatie en Uitwisseling

NCG Symposium 2024: Een Dag van Innovatie en Uitwisseling

Donderdag 4 juli 2024

Op woensdag 3 juli vond het jaarlijkse NCG Symposium plaats, georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG). Dit symposium, een hoogtepunt voor onderzoekers en studenten in Nederland, werd gehouden bij de Faculteit Civil Engineering en Geosciences van de TU Delft. De vakvereniging Geo-Informatie Nederland (GIN) was aanwezig met een stand.

Voorzitter prof. Ramon Hanssen

Het symposium werd geopend door prof. dr. ir. Ramon Hanssen, gevolgd door een welkomstwoord van de decaan van de Faculteit Civil Engineering en Geosciences prof. dr. ir. Stefan Aarninkhof. De deelnemers kregen een overzicht van de rijke geschiedenis van het NCG, opgericht in 1879 als Rijkscommissie voor Graadmeting en Waterpassing bij koninklijk besluit. Het NCG fungeert als een platform voor wetenschappers op het gebied van geodesie en geo-informatie en bevordert de kwaliteit en belangen van deze wetenschappen.

Prof. Haas

Hoogtepunten van het Symposium

Baarda Lecture door Prof. dr. Rüdiger Haas

Eén van de hoogtepunten van de dag was de Baarda Lecture, dit jaar gegeven door Prof. Dr. Rüdiger Haas van de Chalmers University of Technology in Zweden. Haas, een expert in Geodetic VLBI (Very Long Baseline Interferometry), besprak de belangrijke rol van deze techniek in het begrijpen van de bewegingen van de aarde, en de status en toekomst van geodetische VLBI. Hij benadrukte de noodzaak van nauwkeurige Earth Orientation Parameters (EOP) en hoe geodetische VLBI hieraan bijdraagt door de verbinding tussen aardse referentiekaders en het universum.

Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs

Winnaar Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs

De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs werd uitgereikt aan dr. ing. Hossein Aghababaei, van de Universiteit Twente – ITC. Deze prestigieuze prijs, gestart in 1998 ter ere van het werk van Prof. Tienstra, erkent uitzonderlijk onderzoek in de sector. Aghababaei’s werk op het gebied van SAR remote sensing voor het monitoren van zowel natuurlijke als door de mens gemaakte structuren, met gebruik van AI en deep learning, werd unaniem door de jury gekozen als de winnaar van 2024.

Parallelle Sessies en Slotpresentatie

Het middagprogramma bestond uit vier parallelle sessies met in totaal 44 presentaties over Geo-Informatics, Remote Sensing, Data Analytics en GPU’s en Geodesy en Geophysics.

Deze sessies boden een platform voor levendige discussies en de uitwisseling van onderzoeksresultaten. De afsluiting van de dag werd verzorgd door NCG-voorzitter prof. dr. ir. Arnold Bregt. Hij vroeg het publiek om met hun buurman of buurvrouw de belangrijkste uitkomsten van de dag te bespreken. Uit zijn inventarisatie bleek dat voor vrijwel iedereen de meest waardevolle uitkomst bestond uit het verkrijgen van een goed inzicht in de stand en ontwikkelingen van geo-onderzoek in Nederland. In zijn afsluitende woorden bedankte Arnold de TU Delft voor de organisatie en nodigde hij iedereen alvast uit voor het NCG symposium 2025, dat op een nog bekend te maken locatie zal worden gehouden.

Het NCG Symposium 2024 was wederom een succesvolle dag vol inspiratie, kennisuitwisseling en netwerkmogelijkheden voor professionals en studenten in de geodesie en geo-informatica. De vakvereniging GIN kijkt uit naar de volgende editie.