Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNederland in 3D steeds breder beschikbaar

Nederland in 3D steeds breder beschikbaar

Donderdag 30 november 2023

Voor het werken aan maatschappelijke opgaven in Nederland is goed inzicht in de effecten van bepaalde maatregelen nodig. Gesprekken hierover verlopen makkelijker door de boven- en ondergrond in 3D te visualiseren. Daarom vindt ook het programma Zicht op Nederland – Datafundament (ZoN-DF) een laagdrempelige 3D viewer belangrijk. GIN-partner Het Kadaster werkt daaraan in het programma 3D Basismodel Fysieke Leefomgeving.

Een van de eerste stappen was te zorgen voor een 3D bestand dat makkelijker te gebruiken is voor een breed publiek. Het huidige 3D Basisbestand van heel Nederland is geschikt gemaakt om te gebruiken in online 3D-kaartviewers. Het is opgedeeld in vierkante tegels: 3D Tiles. Dit is een efficiënte manier om gebouwen en terreinen in 3D te visualiseren. Hiermee is een snelle afhandeling mogelijk van (bijvoorbeeld parallelle) bevragingen. Voor een gestandaardiseerde manier van bevragen is ervoor gekozen om een API in te richten waarin de 3D Tiles inclusief metadata te vinden zijn. Ook is een PDOK 3D-Viewer ingericht.

Andere 3D diensten

Behalve gegevens uit PDOK 3D kun je ook de ondergrond in je eigen 3D-omgeving makkelijk toegankelijk maken met de basisversie van de BRO 3D webservices die onlangs is gelanceerd. Bovendien geeft TU Delft onlangs een nieuwe versie van de 3D BAG viewer uitgebracht.

Tijden een online bijeenkomst van Zicht op Nederland (‘ZoNline’) op 12 december gaan Richard Witmer en collega’s van het Kadaster in op de 3D-ontwikkelingen bij het Kadaster, en welke producten en diensten daarbij beschikbaar komen.

Kijk in de agenda voor meer informatie over het ZoNline webinar.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *