Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNederland ondertekent NASA Artemis akkoorden over samenwerking in de ruimte

Nederland ondertekent NASA Artemis akkoorden over samenwerking in de ruimte

Woensdag 8 november 2023

Nederland sluit zich aan bij de landen die de waarden en principes onderschrijven in de door NASA opgestelde Artemis-akkoorden. Harm van de Wetering, directeur van GIN-partner Netherlands Space Office (NSO) zette vorige week zijn handtekening in Washington onder het document.

De Artemis-akkoorden zijn een overeenkomst tussen overheden die direct of indirect deelnemen aan het door de VS geleide Artemis-programma, mede gericht op de exploratie van de maan en Mars. Ze bevatten 10 beginselen, o.a. op het gebied van internationale samenwerking bij de verkenning van de ruimte, het delen van wetenschappelijke data, het toekennen van rechten voor gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de ruimte, en het terugdringen van ruimteschroot. Ook moeten de richtlijnen conflicten of misverstanden tussen de deelnemende landen voorkomen.

“Nederland werkt al sinds de begindagen van de ruimtevaart met NASA aan grensverleggende projecten”, zegt Harm van de Wetering. “Maar bij het verleggen van grenzen horen goede internationale afspraken.” De ondertekening maakt het mogelijk voor de Nederlandse ruimtevaartsector om in de toekomst opdrachten uit te voeren binnen het Artemis programma.

Lees meer over de Nederlandse samenwerking met NASA op de website van het NSO.

Afbeelding bovenaan, vnlr: NASA Administrator Bill Nelson, NASA Deputy Administrator Pam Melroy, NSO-directeur Harm van de Wetering, Ambassadeur Birgitta Tazelaar en Chiragh Parikh, executive secretary of the National Space Council.