Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNederlands satellietinstrument Tropomi is vijf geworden

Nederlands satellietinstrument Tropomi is vijf geworden

Vrijdag 14 oktober 2022Afbeelding Nederlands satellietinstrument Tropomi is vijf geworden

Het Nederlandse atmosferische aardobservatie-instrument Tropomi (Tropospheric Monitoring Instrument) is vijf geworden. Op vrijdag de 13e oktober 2017 werd het instrument gelanceerd aan boord van de ESA-satelliet Sentinel-5P.

“Een meesterstuk”, noemt Josef Aschbacher Tropomi. Hij is directeur-generaal van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. “Je kunt het echt een cadeau aan de wereld noemen. Nederland heeft zijn reputatie als bouwer van de beste atmosferische aardobservatie-instrumenten bevestigd.”

Tropomi werd gerealiseerd in een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands (ADSN), KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Het werd gefinancierd door de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Infrastructuur en Waterstaat.

‘Investering in de mensheid’

De prestaties van Tropomi overtroffen alle verwachtingen en haalden meerdere malen de wereldpers. Zo kon het meterologisch instituut KNMI de stikstofuitstoot van individuele zeeschepen ermee zien. En het ruimteonderzoeksinstituut SRON ontdekte met Tropomi grote methaanlekken van bijvoorbeeld de olie- en gasindustrie en vuilnisbelten. Yasjka Meijer, Nederlandse missiewetenschapper bij ESA, werd hierop door de regering van de Verenigde Staten uitgenodigd om te adviseren op basis van Tropomi-data.

“Het is zaak dat Nederland blijft investeren in de toekomst van dit soort meetinstrumenten. Dat is niet alleen een investering in de ruimtevaartindustrie, het is werkelijk een investering in de mensheid”, zei Josef Aschbacher op 2 oktober tijdens de open dag van European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk.

Kijk voor meer informatie op de website van GIN-partner NSO.
Beeld: Sentinel-5P met Tropomi (ESA)

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *