Nieuwe cursus Ruimtelijke Informatietechnologie verdiept en verbreedt kennis van geo
Donderdag 8 december 2022Geodata is onmisbaar in steeds meer vakgebieden, maar lang niet alle beroepsopleidingen besteden er in hun curriculum aandacht aan. Nogal wat bedrijven en overheidsinstellingen lopen achter met het inzetten van geoinformatiesystemen (GIS) die meerwaarde aan hun activiteiten zouden kunnen leveren.
Daarom start Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) in Velp een nieuwe cursus op HBO-niveau, gericht op werkenden die hun kennis over geoinformatie willen verdiepen en verbreden: Ruimtelijke Informatietechnologie. Achter deze wat droge titel gaat een boeiende wereld schuil, waarin alle aspecten van het inzamelen, verwerken en analyseren van geodata aan bod komt, plus het visualiseren van die data via interactieve apps of websites.
Wat betekent dat in de praktijk? Haydar Hussin, GIS-docent van VHL noemt een paar voorbeelden: “Denk aan de registratie van waterhoogtes, fijnstof, zeldzame planten of archeologische vindplaatsen, apps die live in 3D tonen hoe militaire teams zich in het veld bewegen, of die voor gemeenten en verzekeraars stormschade aantonen. Denk ook aan het opsporen van bodemvervuiling, zieke bomen of bosbranden via satellietbeelden of dronefoto’s, het analyseren van geothermische warmtenetten en hoe een nieuwbouwwijk het beste op de windrichting kan worden gebouwd om hittestress te vermijden, of het in kaart brengen van de risico’s op overstromingen en aardverschuivingen in een gebied.”
15 Dagen
Om dat allemaal mogelijk te maken, behandelt de nieuwe cursus de lesstof in drie compacte en intensieve modules van elk 5 werkdagen. Die kunnen desgewenst afzonderlijk worden gevolgd. Ze gaan over de diverse onderwerpen die belangrijk zijn in het geoinformatie-vak, van kartografie en GIS software tot statistiek en programmeren. Daarin wordt gebruik gemaakt van landmetingen en remote sensing. Het blijft zeker niet alleen bij theorie. Praktijkopdrachten maken deze onderwerpen tastbaar. Aan het eind van elke module werken de cursisten aan een casus uit de beroepspraktijk. Dat kan intern of bij externe opdrachtgevers.
“Dit geeft professionals een goede basis om aan geodata te werken in uiteenlopende organisaties, zoals advies- en ingenieursbureaus, waterschappen en provincies”, zegt Haydar. “Maar de materie is ook leerzaam voor niet-technische professionals die zich bewust zijn van de kansen van geodata-analyses. De geo-kennis die je tijdens de cursus opbouwt, is in vele sectoren van belang, denk aan de beheer- en beleidssector, overheden (gemeente, provinciaal en nationaal), ICT, de energiesector, bouw/infra, de groene sector en planologie, maar ook gezondheidszorg, logistiek en economie.”
De cursus wordt bij VHL in Velp gegeven en start op 26 april 2023. Bekijk de flyer voor meer informatie of kijk op de website van Van Hall Larenstein.
Reacties