Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNieuwe hoogleraar Geo-information Science in Wageningen

Nieuwe hoogleraar Geo-information Science in Wageningen

Vrijdag 17 december 2021Afbeelding Nieuwe hoogleraar Geo-information Science in Wageningen

Sinds 1 juli is prof. dr. Alexander Klippel de nieuwe hoogleraar bij het Laboratory of Geo-information Science and Remote Sensing van Wageningen UR. Hij is de opvolger van prof. dr.

Alexander Klippel is afkomstig van het Department of Geography van Pennsylvania State University. Zijn focus lag daar op ‘Immersive Technologies and Spatial Information Theory’. Eerder werkte hij bij de University of Melbourne en de University of California. Na zijn MSc (Applied Physical Geography) bij de universiteit van Trier deed hij promotieonderzoek bij de universiteiten van Hamburg en Bremen.

In Wageningen verwacht hij met zijn Virtual Reality-expertise onder meer een bijdrage te kunnen leveren aan het werk van het nieuwe Wander-Lab, dat zich richt op visualisatie van gegevens. Zijn visie op VR is dat deze techniek een vorm van communicatie is, in synergie met kartografie. Volgens hem biedt VR een betere toegang tot 3D-data, zoals de LiDAR-puntdata, die in Wageningen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de visualisatie van bossen.

Klippel ziet voor VR ook een rol in het onderwijs: ‘immersive learning’. In 2019 publiceerde hij een artikel waarin het leereffect van analoog veldbezoek door studenten werd vergeleken met de virtuele versie ervan. De onderzoekers constateerden dat de virtuele veldbezoekers er meer plezier aan beleefden dan de analoge bezoekers.

Alex Klippel is getrouwd en heeft twee kinderen. Als enthousiast fietser is hij opgetogen over de mogelijkheden hier. Van het bestaan van ‘Vrienden op de Fiets’ is hij ook al op de hoogte. Hij ziet ernaar uit om met zijn gezin de Veluwe en de rest van Nederland te gaan verkennen. “It’s just around the corner!”