Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNieuwlandGeo, Ruimteschepper en GeoExperts overgenomen

NieuwlandGeo, Ruimteschepper en GeoExperts overgenomen

Donderdag 15 februari 2024Afbeelding NieuwlandGeo, Ruimteschepper en GeoExperts overgenomen

De Belgische Locatietechnologieleverancier Geo Square versterkt haar positie in de Benelux met de verwerving van een meerderheidsbelang in Nederlandse sectorgenoten NieuwlandGeo, Ruimteschepper, GeoExperts, GeoBIMexperts en InwinExperts.

De activiteiten van deze vijf bedrijven worden ongewijzigd voortgezet. Ze gaan als zelfstandige labels verder en deze verandering heeft daarmee geen gevolgen voor de dienstverlening. In een schrijven aan de leden van Ruimteschepper werd gemeld: “Indien kruisbestuiving kan worden gevonden met de andere Geo Square-labels, zullen we de samenwerking opzoeken, ook buiten de Nederlandse landsgrenzen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het organiseren van kennisevents, de levering van software of het aanbieden van opleidingen en e-learning in België.”

Nieuwe doelgroepen

Met deze krachtenbundeling beoogt Geo Square nieuwe doelgroepen aan te boren en, zoals het bedrijf zelf stelt ‘een turbo te zetten onder de internationale expansieplannen’. Dirk Lambrechts, oprichter van Geo Square, verduidelijkt in een uitgestuurd persbericht: “Locatiegegevens vormen een essentieel onderdeel van maar liefst 85 procent van alle beschikbare data. Wij vertalen deze locatie-informatie naar oplossingen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te opereren. In vrijwel elke sector kunnen we waarde halen uit deze data met behulp van locatietechnologie”.

Toepassingen

Toepassingen variëren van actuele verkeersinzichten tot het lokaliseren van werknemers, voertuigen en goederen. Transportbedrijven gebruiken de technologie van Geo Square om trailers en containers te volgen, afval- en recyclagebedrijven optimaliseren er hun ophaalrondes mee. Retailers schakelen Geo Square in om de bevoorrading van hun winkels te plannen, lokale overheden voor planning en beheer van de openbare ruimte, veiligheidsdiensten om zo snel mogelijk naar interventies te navigeren en nutsbedrijven om hun netwerken te beheren en onderhouden.

Over Geo Square

Geo Square werd opgericht in 2004 en telt meer dan 275 medewerkers, ruim 1000 klanten en realiseert daarmee een jaaromzet van 50 miljoen euro. Het bedrijf werkt vanuit tien verschillende labels, die allen zelfstandig opereren onder de koepel van Geo Square. Geo Square werkt in Nederland onder andere voor Jumbo, Nederlandse Spoorwegen, Blokker, Rijkswaterstaat en vele tientallen gemeenten, waterschappen en provincies. Met deze overname wordt haar positie op de Nederlandse markt substantieel versterkt door de combinatie van een ruime verdubbeling van haar Nederlandse klantenbestand, uitbreiding van de productportfolio en toename van kennis en kunde. Ook zijn er internationale ambities. Zo doen de Olympische Spelen van Parijs komende zomer een beroep op de Antwerpse locatiespecialist. Dirk Lambrechts: “Deze samenwerking markeert een mooie mijlpaal sinds onze oprichting in 2004. We creëren niet alleen meer synergie tussen België en Nederland, onze one stop shop strategie voor alle bedrijven die locatietechnologie willen inzetten neemt steeds meer vorm aan. Onze verdere groei zal zowel organisch zijn als via gerichte strategische overnames.”

In 2021 nam GeoSquare, na enkele jaren van sterke organische groei, een partner aan boord om de ambitieuze toekomstplannen te helpen versnellen. De Amsterdamse investeringsmaatschappij Bencis ondersteunt Geo Square bij het consolideren van haar positie in de thuismarkten en bij het verder focussen op Europese groei. Bencis is een onafhankelijke investeerder die al ongeveer 25 jaar ondernemers en managementteams ondersteunt bij het realiseren van hun groeiambities, zowel organisch als via overnames. De participatie in Geo Square is een investering van Bencis VI, het zesde fonds van Bencis, waarmee ze eind 2020 575 miljoen euro ophaalde.

Groei voorzetten

Maarten van der Hoek en Douwe Blanksma vormen de directie van het nieuwe Geo Square BV waar de bedrijven in zijn ondergebracht. De twee blijven daarmee ongewijzigd leiding geven aan Ruimteschepper, NieuwlandGeo, GeoExperts, GeoBIMexperts en InwinExperts. “Wij geloven in de kracht van locatie. Deze samenwerking versterkt onze gezamenlijke missie om toegevoegde waarde te leveren door GeoSpatial-technologieën te benutten. We creëren we nog meer mogelijkheden voor al onze medewerkers, klanten en partners. Ook kunnen we een aantal van onze oplossingen en services verder introduceren in België.” Gedoeld wordt op producten en diensten die momenteel in Nederland bekend zijn onder de vlag van NieuwlandGeo, Ruimteschepper, GeoExperts, GeoBIMexperts en InwinExperts. Werknemers, opdrachtgevers, klanten en partners zijn inmiddels geïnformeerd over deze overname. Naast groeipotentie en continuïteit geeft deze samenwerking de mogelijkheid voor Ad Punt, Arie Schenk en Jan Roodzand – de mede-oprichters van NieuwlandGeo, GeoExperts en Ruimteschepper – hun werkzaamheden af te bouwen, cq met pensioen te gaan.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *