Ga door naar hoofdcontent
Nieuws‘Omgevingswet gaat bouwprojecten vrijwel zeker vertragen’

‘Omgevingswet gaat bouwprojecten vrijwel zeker vertragen’

Dinsdag 25 oktober 2022Afbeelding ‘Omgevingswet gaat bouwprojecten vrijwel zeker vertragen’

Of je invoering nu lang of kort uitstelt, de Omgevingswet zal bouwplannen zeker gaan vertragen. Dat zegt Paul Klint, emeritus-hoogleraar software engineering aan de UvA en lid van het Adviescollege ICT-Toetsing (AcICT), in het vakblad Cobouw.

De invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is al meerdere keren uitgesteld en zal volgens de laatste stand van zaken per 1 juli 2023 ingaan. Het adviescollege kwam met twee scenario’s: direct invoeren en repareren terwijl de trein rijdt, of de ‘haperende trein’ tot stilstand brengen en helemaal opnieuw ontwerpen. Minister Hugo de Jonge kiest voor een polder-oplossing: weer een half jaar uitstel.

Big bang

Het DSO is volgens Klint een “bijzonder serieus project” met miljoenen regels code en een budget van honderden miljoenen euro’s. Volgens de adviseur is het echter “onvoldoende doordacht vanuit de gebruikers; de gemeenten, waterschappen en provincies die ermee moeten werken. In eerdere adviezen zeiden we: te complex, te grote stap ineens en een big bang in verschillende dimensies.”

Al in 2017 adviseerde AcICT de wet eenvoudiger te maken. Dat werd genegeerd. Het advies om bij de planning rekening te houden met de werkvloer verdween in een la. Hetzelde gebeurde met het advies om het project grondiger te testen. Klint waarschuwde voor chaos.

Wordt de deadline van 1 juli gehaald? “Ik kan me dat niet voorstellen, maar de wonderen zijn de wereld niet uit.” Kort of lang uitstel, volgens de emeritus-hoogleraar zullen bouwprojecten hoe dan ook vertraging oplopen. “En dat geldt ook voor bouwprojecten in grote gemeenten die vooroplopen met de Omgevingswet.”

Beeld: Unikyluckk/Shutterstock

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *