Ga door naar hoofdcontent
NieuwsOproep voor drone-operators

Oproep voor drone-operators

Dinsdag 19 maart 2024Afbeelding Oproep voor drone-operators

Het is een fraaie kop, die rijmt bovendien: ‘Samen sterker: Doe mee met DCRO en til de drone-branche naar een hoger niveau’. Dronewebsite Dronewatch publiceerde onder die kop een oproep voor drone-operators.

De onlangs bij het Dutch Certified Drone Operators (DCRO) aangetreden voorzitter Pieter Franken roept operators op om een lidmaatschap te overwegen. “Door de krachten te bundelen binnen DCRO, kunnen operators een sterke, verenigde stem vormen. We staan voor tal van sectorbrede uitdagingen, die we afzonderlijk van elkaar niet opgelost krijgen. Daarom moedigen we alle professionele drone-operators aan om zich bij DCRO aan te sluiten en samen met ons te werken aan een toekomst waarin de drone-industrie kan floreren.”

In Nederland staan professionele drone-operators die opereren onder een operationele autorisatie voor de Specifieke categorie voor tal van uitdagingen. Denk onder andere aan moeizame vergunningverlening, complexiteiten buiten zichtveld vliegen en het opereren in gecontroleerde zones rondom vliegvelden. Branchevereniging DCRO vertegenwoordigt de sector in overleg met instanties zoals de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het ministerie van IenW.

Actuele focuspunten

Het Dronewatch-artikel maakt gewag van een belangrijk focuspunt voor het komend jaar: het toegankelijker maken van CTR’s door aanpassingen in de zonering. Naar alle waarschijnlijkheid komt hier nog dit jaar verbetering in. Een ander aandachtspunt betreft de verstrekking van vergunningen: de afgelopen zes maanden is die vrijwel volledig stil komen te liggen, tot frustratie van DCRO. Daarnaast wordt gewerkt aan het versoepelen van de eisen voor BVLOS-vluchten. In dit kader neemt DCRO actief deel aan de werkgroep Luchtruim van de Drone Council Nederland.

Van de leden wordt verwacht dat zij hun veiligheidsstatistieken aan DCRO aanleveren. “Met die statistieken in de hand kan DCRO op basis van feiten de regelgeving beïnvloeden. Nu wordt de regelgeving nog te vaak gebaseerd op ireële risico’s”, licht Franken toe.

Lid worden

De oproep voor drone-operators om lid te worden van branchevereniging DCRO gaat gepaard met een lijst met voordelen voor leden. Die zijn tijdig op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving, en hebben bovendien toegang tot een inloopspreekuur voor regelgeving. Netwerken is natuurlijk niet onbelangrijk: naast tips en kennis vanuit het werkveld, staan leden in contact met met andere drone-professionals. Ook zijn er collectieve voordelen, zoals korting op verzekeringen.

www.dcro.nl

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *