PERSBERICHT Geo Prestige Award winnaars bekend
Dinsdag 21 november 2017PERSBERICHT
Geo Prestige Award winnaars bekend
’s-Hertogenbosch, 21 november 2017 – Gisteravond werden de Geo Prestige Award winnaars bekend gemaakt tijdens het GIN Gala. In de categorie start-ups heeft jonge en frisse nieuwkomer GeoGap gewonnen. GeoGap laat zien dat het mogelijk is om op basis van open data een krachtig verdienmodel te maken. In de categorie geo-organisaties werd gekeken naar zowel overheid, bedrijfsleven als wetenschap. De jury prees de genomineerden, het Gemeentelijk Geo-Beraad, de RUG Geodienst en GEOFort, en riep museum GeoFort uit tot winnaar. GeoFort slaagt er als geen ander in om de geo-wereld op unieke wijze aan de man te brengen bij zowel jong als oud. In de categorie geo-professionals werden Jantien Stoter, Nathalie Fledderus en Koos Krijnders genomineerd. Winnaar Koos Krijnders laat volgens de jury met zijn tomeloze inzet en passie voor MissingMaps zien welke impact goede kaartgegevens hebben op een maatschappelijk relevant onderwerp als internationale crisisbestrijding, en dat het mogelijk is hier ook de niet geo-wereld bij te betrekken.
De Geo Prestige Award werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Deze – vanaf nu! – jaarlijkse zoektocht naar de beste Nederlandse geo-pro’s is in het leven geroepen om vakmensen te eren en te waarderen, innovatie te stimuleren en de volgende generatie aan het geodomein te binden. De Geo Prestige Award is dè verkiezing waar je als geo-professional, geo-startup en geo-organisatie aan mee wilt doen.
Start-ups
Een geo-startup is een bedrijf dat jonger is dan 3 jaar, gerekend vanaf het moment van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
JURY RAPPORT WINNAAR GEO PRESTIGE AWARD GEOGAP
GeoGap laat zien dat het mogelijk is om op basis van open data een krachtig verdienmodel te maken. Zij doet dit op een frisse en snelle manier. Door data en GIS te combineren met moderne webtechnieken, maakt GeoGap het mogelijk om hieruit zeer gebruiksvriendelijke en inzichtelijke toepassingen voort te laten komen. Mooie voorbeelden zijn haar viewers voor de BGT en de kadastrale kaart. Heel knap, we zouden veel meer van zulke startups moeten hebben.
Organisaties
Hieronder vallen zowel overheid, bedrijfsleven als wetenschap. Van ingenieursbureau tot zzp-er.We maakten geen onderscheid in het type en grootte van de organisatie, in profit of non-profit. Men kon de eigen organisatie aanmelden, een organisatie waar men advieswerkzaamheden voor verricht(te) of elke andere organisatie binnen het geodomein waar men dit jaar van onder de indruk was.
GENOMINEERDEN:
GEMEENTELIJK GEOBERAAD
RUG GEODIENST
GEOFORT
JURY RAPPORT: Het Gemeentelijk GeoBeraad is misschien minder zichtbaar voor de buitenwereld, maar dit doet niet af aan het werk dat zij verricht voor gemeenten op het gebied van geo-informatie. Deze sterke samenwerking bundelt krachten op landelijk niveau, waarbij optimaal kennis gedeeld wordt om snel in te spelen op actuele vraagstukken. Deze club zal de komende jaren alleen nog maar belangrijker worden.
JURY RAPPORT: De Geodienst bewijst dat het mogelijk is om in slechts 3 jaar tijd geo-informatie zichtbaar te maken binnen en buiten de organisatie. Ze heeft een enorme groei doorgemaakt van 1 naar 15 mensen door ruimte te geven aan jong talent en hun creativiteit te stimuleren. Door met enthousiasme en lol te focussen op oplossingen hebben ze veel klanten kunnen helpen. Het is bewonderenswaardig hoe de Geodienst met haar kaarten steeds weer actueel op het nieuws aansluit, en hoe zichtbaar ze is op social media. Van de OV-fietskaart tot het meewerken aan de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. De Geodienst doet het allemaal.
JURY RAPPORT: museum GeoFort slaagt er als geen ander in om de geo-wereld op unieke wijze aan de man te brengen bij jong en oud. GeoFort is een echte pionier en slaagt er al jaren in om geo populairder te maken. De bezoeker maakt op zeer interactieve wijze kennis met de geo-sector en leerzame onderwerpen worden op zo’n manier gebracht dat die voor alle leeftijden boeiend en interessant zijn. Vrijwel iedereen die het museum bezoekt, gaat met een lach naar huis. Er is gewoonweg geen lelijk woord over GeoFort te zeggen. Wij zeggen: petje af.
WINNAAR: GEOFORT
Professionals
Iedereen die enthousiast bezig is met geo-informatie mag zich kandidaat stellen voor de categorie geo-professional. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen gebruiker van geo-informatie of specialist in het werkveld.
GENOMINEERDEN:
JANTIEN STOTER, TU Delft
NATHALIE FLEDDERUS, Gemeente Utrecht
KOOS KRIJNDERS, MissingMaps
JURY RAPPORT JANTIEN STOTER: Jantien is een toponderzoeker op het gebied van 3D en weet dit vanuit de universiteit op inspirerende wijze uit te dragen. Daarnaast weet ze te multitasken tussen de TU Delft, Geonovum en het Kadaster. Ze is hiermee hét voorbeeld van een zeer succesvolle en kundige vrouw. Onderzoek naar 3D is voor velen van ons een zeer actueel item en Jantien slaagt erin om via publicaties en presentaties het belang hiervan aan de man te brengen.
JURY RAPPORT NATHALIE FLEDDERUS: Nathalie straalt een enorm enthousiasme uit met haar belangrijke en verbindende missie die nooit overbodig wordt. Ze zorgt ervoor dat de juiste mensen elkaar vinden op een manier waarop we samen verder komen op geo-gebied. Het is mooi om te zien hoe Nathalie met haar jonge en frisse inzichten op een onbevangen en open manier de geowereld benadert, en hiermee infiltreert in dit netwerk. Haar frisse energie kunnen we in het geodomein zeer goed gebruiken. Top gedaan!
JURY RAPPORT KOOS KRIJNDERS: Wat Koos het afgelopen jaar bereikt heeft, is ongekend. Hoezo met pensioen? Koos is met zijn tomeloze inzet en passie hét gezicht voor MissingMaps in Nederland. Hij is in staat te laten zien welke impact goede kaartgegevens hebben op zo’n maatschappelijk relevant onderwerp als internationale crisisbestrijding en weet hier ook – juist! – de niet geo-wereld bij te betrekken. Alleen al in november stonden er 6 open en 20 gesloten mapathons op de agenda in Nederland, en we weten allemaal dat Koos de aanjager hiervan is. Prachtig om te zien.
WINNAAR: KOOS KRIJNDERS
Foto: winnaar Koos Krijnders
Fotocredit: Karolina van Schrojenstein, Studio Orange Spring
NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roosmarijn Haring, Community Manager Geo Informatie Nederland, 06-54391597