Ga door naar hoofdcontent
NieuwsPersbericht lancering Roudle, 29 mei 2015

Persbericht lancering Roudle, 29 mei 2015

Maandag 1 juni 2015Afbeelding Persbericht lancering Roudle, 29 mei 2015

Nieuwe afspreekdienst Roudle helpt reistijd en kosten besparen én zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Deze week is Roudle.com gelanceerd. Deze nieuwe website rekent voor de gebruiker uit wat de beste plek is om met meerdere mensen af te spreken, zodat je met elkaar zo min mogelijk reistijd hebt.

Ook in een wereld waarin je elkaar steeds vaker online ontmoet, blijft het nuttig om elkaar af en toe in levende lijve te treffen. Of het nu voor een zakelijke afspraak is, voor bijvoorbeeld een training of privé: de vraag ‘waar spreken we af?’ is vaak niet makkelijk te beantwoorden. Door op een verkeerde plek af te spreken maak je onnodig veel reistijd en –kosten, sta je onnodig in de file en wordt het milieu onnodig veel belast.

Roudle is een nieuwe Nederlandse startup die dit probleem oplost: Geef op roudle.com aan waar iedereen vandaan komt en je ziet direct wáár je het best kunt samenkomen, rekening houdend met de werkelijke reistijden en verkeerssituaties. Vaak verrast het advies, want je gevoel laat je vaak in de steek bij dit soort puzzels.

Frustratie

“De aanleiding van Roudle is frustratie”, zegt initiatiefnemer Christiaan Rasch; “Ik wilde ooit afspreken met iemand uit Haarlem, Delft en Eindhoven en wist niet zo goed waar we dat het best konden doen. Je gevoel zegt dat je het best ergens rond Utrecht kunt afspreken, maar als je allerlei mogelijke plekken gaat narekenen met een routeplanner, kom je er achter dat je gevoel je dus in de steek laat: Door in Utrecht af te spreken maak je zo’n 20% te veel kilometers, kosten en gaat er ook onnodig veel CO2 de lucht in”. Wereldwijd zijn er nog nauwelijks apps of websites die bij zo’n vraagstuk helpen. “Als ze er al zijn, prikken ze vaak een eenvoudig middelpunt op de kaart”, vervolgt ontwikkelaar Thijs Brentjens, “terwijl het wegennet natuurlijk complexer is. Soms is het voordeliger om elkaar te ontmoeten op een heel andere plaats, zoals bij een vertrekpunt van één van de deelnemers, of bij een bepaald knooppunt.”

Slim afspreken

De werking van Roudle is eenvoudig: De gebruiker kiest twee tot zes vertrekpunten in Nederland. Door gebruik te maken van uitgebreide verkeersdata en slimme wiskundige algoritmes krijgt de gebruiker binnen een halve minuut de objectief beste oplossing gepresenteerd, niet gekleurd door belangen van sponsors of adverteerders. Vervolgens helpt Roudle desgewenst om in de buurt van het optimale punt een restaurant, hotel of deelkantoor te vinden en deze informatie te delen met de andere deelnemers van de afspraak.

Het team

Roudle is bedacht en gemaakt door een klein team onder leiding van Christiaan Rasch en Thijs Brentjens. Zij wonnen enkele maanden geleden de Smart Mobility Challenge van de provincie Utrecht en met dat prijzengeld konden ze Roudle bouwen. Het team van deze start-up zit niet stil en heeft veel uitbreidingsplannen binnen en buiten Nederland, zoals slimme afspreek-apps en het toevoegen van openbaar vervoer planning.

Toekomst

Roudle is gestart als tool voor automobilisten, maar op termijn wordt hier ook openbaar vervoer aan toegevoegd, zodat je ook het optimale afspreekpunt vindt als er bijvoorbeeld iemand met de trein uit Enschede komt, één iemand met een auto uit Amsterdam en één iemand met een auto uit Eindhoven.

Brentjens: “Deze zomer gaan we ook fileverwachtingen toevoegen waardoor je straks voor maandagochtend een ander meetingpoint geadviseerd krijgt dan voor woensdagmiddag, hiervoor zijn we nu onze wiskundige algoritmes aan het aanpassen met grote hoeveelheden verkeersinformatie van TomTom. Een complexe klus, maar wel een mooie vervolgstap voor Roudle.”

Roudle is gratis te gebruiken via www.roudle.com