Ga door naar hoofdcontent
NieuwsPLDN verbindt 10 jaar lang mensen en data

PLDN verbindt 10 jaar lang mensen en data

Maandag 4 juli 2022Afbeelding PLDN verbindt 10 jaar lang mensen en data

Platform Linked Data Nederland (PLDN) viert in september het tienjarig bestaan met een congres in Beeld en Geluid, Hilversum.

PLDN begon in 2012 als Pilot Linked Open Data (PiLOD) en heeft inmiddels 100 evenementen georganiseerd. Er is een actieve community ontstaan met meer dan 1.000 deelnemers, er waren vele werkgroepen die een best practice hebben ontwikkeld en ieder jaar werd er een boekje gepubliceerd. Ook ontwikkelde PLDN het Play-a-LOD linked data spel, dat op een speelse en makkelijke manier de basisconcepten van linked data uitlegt.

Linked data maakt van woorden of dingen unieke concepten door er meer beschrijvingen aan te linken. Zo krijgt de inhoud van webdocumenten meer betekenis (context) en worden zoekresultaten nauwkeuriger (relevanter). Het gaat daarbij niet alleen gaat om het bouwen van zinvolle en leuke applicaties, maar ook om het op een meer flexibele manier oplossen van integratievraagstukken (interoperabiliteit).

Op dinsdag 27 september wordt het PLDN-jubileum gevierd met het congres Linked Data & Knowledge Graphs. Hier wordt onder meer gepresenteerd hoe Open Street Map data zijn gelinkt met de Geobasisregistraties, waardoor nieuwe analysemogelijkheden ontstaan.

Beeld: PLDN

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *