Rijkswaterstaat zet in op GIS als hulpmiddel voor smart mobility
Woensdag 16 november 2022Door de komst van (semi)autonoom rijdende auto’s die de omgeving registreren, is de conditie van de (snel)wegen, wegmarkering en plaatsing van verkeersborden van groot belang. Auto’s gebruiken niet alleen sensoren, maar ook markeringen en belijningen om hun positie en rijgedrag te bepalen. Een juiste, goed zichtbare en meetbare infrastructuur is dus cruciaal.
Het brengt voor wegbeheerder Rijkswaterstaat nieuwe eisen met zich mee op het gebied van asset management. Dankzij geografische informatiesysteem (GIS) kan ruimtelijke informatie over de toestand van de weg worden gekoppeld aan andere data en vervolgens letterlijk in kaart worden gebracht.
Om dit mogelijk te maken, werkt Rijkswaterstaat samen met Esri Nederland als onderdeel van de Dutch Mobility Innovations, het online samenwerkingsplatform voor publieke en private professionals in Nederland die actief zijn op het gebied van slimme en duurzame verstedelijking en mobiliteit.
Belangrijke bouwsteen
Esri, marktleider in technologie voor geografische informatiesystemen, kan met haar product ArcGIS allerlei verschillende data en datasets combineren. In een digital twin wordt er een virtuele representatie gemaakt van de echte wereld, inclusief fysieke objecten, processen, relaties en (voorspeld) gedrag.
Het platform brengt meerdere databronnen van Rijkswaterstaat en derden samen op basis van geografische locatie om één beeld te creëren. Door dit beeld kan nieuwe informatie opgehaald worden, zijn betere visualisaties in realtime mogelijk, en kunnen geavanceerde analyses en (automatische) voorspellingen worden gedaan. Deze inzichten kunnen door Rijkswaterstaat gedeeld worden om de samenwerking met partners te verbeteren.
Digitale inspectie
Momenteel worden de diverse elementen (‘assets’) van de weg geïnspecteerd door de weginspecteurs. In de nieuwe situatie kunnen algoritmen de status van assets op een uniforme wijze detecteren en vastleggen. Alle beschikbare informatie wordt gestructureerd en gevisualiseerd in de digital twin. Hierdoor is een meer frequentie en uniforme inspectie mogelijk en kunnen de weginspecteurs zich meer richten op hun taken voor het bevorderen van de veiligheid.
Rijkswaterstaat heeft de keuze om zelf algoritmen te ontwikkelen of dat door de markt te laten doen. Ook kan Rijkswaterstaat een koppeling maken met haar eigen systemen.
Reacties