Ga door naar hoofdcontent
NieuwsRisico’s bij grondwerkzaamheden beheersen via realtime monitoring

Risico’s bij grondwerkzaamheden beheersen via realtime monitoring

Donderdag 8 juni 2023

Bouwwerkzaamheden waarbij intensief in en aan de grond wordt gewerkt, kunnen schade veroorzaken aan bestaande gebouwen, zoals verzakkingen en scheuren. Continu monitoring van de grondbewegingen kan dergelijke risico’s beheersbaar maken, maar wordt vaak achterwege gelaten omdat het omslachtig of kostbaar zou zijn.

Onterecht, vindt Ad van Gils van GIN-partner Topcon. Realtime monitoring maakt het namelijk mogelijk om waargenomen grondbewegingen terug te leiden naar specifieke werkzaamheden, deze zo nodig stil te zetten voordat er schade ontstaat en achteraf gedetailleerd te rapporteren.

Topcon heeft hiervoor het Delta Watch systeem ontwikkeld, dat bestaat uit een of meer Total Stations, meerdere prisma’s en gebruiksvriendelijke software die eenvoudig is in te stellen. Het wordt toegepast bij grote projecten, zoals de aanleg van de Parijse metro. Daar zijn maar liefst 154 Total Stations onder én boven de grond continu opgesteld. Maar het is ook geschikt voor projecten van geringere omvang. “Een aannemer die de apparatuur slechts enkele weken per jaar nodig heeft, kan deze huren bij verhuurpartner Boels”, zegt Bart van Engelen van Topcon. “Dat maakt monitoring bij kleinere projecten ook haalbaar.”

Lees meer over de voordelen en de praktijk van het monitoren in de volgende uitgave van Geo Info. Kennismaken met Topcon kan ook tijdens de GeoBuzz in Amersfoort op 21 en 22 juni. Topcon is te vinden op stand nummer 16 aan de Oliemolenhof.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *