Ga door naar hoofdcontent
NieuwsRotterdam zet bijzondere collectie oude foto’s online

Rotterdam zet bijzondere collectie oude foto’s online

Woensdag 8 februari 2023

De gemeente Rotterdam (partner van Geo-Informatie Nederland) heeft de collectie ‘Vroege foto’s uit de periode 1849-1920’ gedigitaliseerd en online gezet. De collectie bevat ruim 2.400 foto’s inclusief de allereerste lucht- en panoramafoto’s van Rotterdam

Het Stadsarchief was ruim vijf maanden bezig met het digitaliseren van deze fotocollectie, die moeilijk in te scannen was. Veel foto’s tussen 1850 en 1880 werden afgedrukt op dun en krullend papier. Ook zijn er veel (te) grote foto’s van bijvoorbeeld de aanleg van (spoor)bruggen of havens. Die zijn met een cameraopstelling gefotografeerd.

Het beschrijven van de oude foto’s en het vinden van de juiste locaties is wel een uitdaging. In de binnenstad is in 1940 namelijk veel vernietigd, waardoor er weinig herkenningspunten zijn. Er zijn steeds minder mensen die het zelf hebben meegemaakt en zich dus nog iets kunnen herinneren. Bezoekers van de collectie wordt gevraagd om hun kennis bij te dragen over wijken, een periode of gebeurtenissen.

Terwijl de collectie online gaat, zijn de originelen nu allemaal veilig opgeborgen in een depot met een constante lage temperatuur, luchtvochtigheid en zuurgraad.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *