Ga door naar hoofdcontent
NieuwsRuim €290 miljoen EU-geld voor data-, computer- en AI-technologieën

Ruim €290 miljoen EU-geld voor data-, computer- en AI-technologieën

Vrijdag 24 november 2023

De EU heeft een nieuwe reeks calls gelanceerd in het kader van het werkprogramma Horizon Europe Digital, Industry, and Space voor de periode 2023-2024. De nieuwe oproepen, met een budget van meer dan €290 miljoen, financieren Europees onderzoek naar data-, computer- en AI-technologieën, meldt PNO Consultants.

Op deze manier investeert Europa in concurrerende en betrouwbare technologieën die van strategisch belang zijn voor onze industriële toekomst. Zo stelt de EU €85 miljoen beschikbaar om onderzoek naar data- en computertechnologieën te bevorderen, met name kunstmatige intelligentie (AI). Een deel van deze financiering is bedoeld voor AI-gestuurde gegevensbewerkingen en om AI-systemen en -diensten te creëren die vrij zijn van vooroordelen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in grootschalige proefprojecten ter ondersteuning van industriële Internet of Things (IoT) platforms en next-generation edge computing technologieën voor verschillende belangrijke toepassingen en industrieën.

Een apart bedrag van €206 miljoen komt beschikbaar voor onderzoeksprojecten die gericht zijn op het verbeteren van het digitale en technologische concurrentievermogen van Europa en die aansluiten bij de doelstellingen van de Europese Green Deal. Van dit bedrag gaat €60 miljoen naar onderzoek op het gebied van AI- en dataoplossingen rondom bijvoorbeeld robotica en AI voor het optimale beheer van energie en hulpbronnen in productiewaardeketens. Er gaat nog eens €76 miljoen naar onderzoeksgebieden die AI, data en robotica omvatten om niet-repetitieve taken uit te voeren in alledaagse omgevingen en een bredere integratie bevorderen van robots in verschillende industrieën en de samenleving. Daarbij gaat het ook om het versnellen van de ontwikkeling van software via AI en data, het verbeteren van de beveiliging en compatibiliteit tussen apparaten en het stimuleren van fotonica-technologie.

De resterende €70 miljoen is voor verschillende projecten, zoals de ontwikkeling van een allesomvattende Europese open cloud en edge computing-architectuur. Ook komen er jaarlijkse Europese prijzen voor open source software en hardware.

Deadline voor het indienen van alle voorstellen is 19 maart. Kijk voor meer informatie op de website van PNO Consultants.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *