Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNederlands ruimteproject toont methaan-uitstoot vuilnisbelten wereldwijd

Nederlands ruimteproject toont methaan-uitstoot vuilnisbelten wereldwijd

Woensdag 9 november 2022

Global Methane Hub, SRON en GHGSat identificeren, bestuderen en monitoren methaan-emissies van grote vuilnisbelten over de hele wereld. Op de klimaatconferentie COP27 presenteren ze het eerste resultaat van dit project onder leiding van het Netherlands Institute for Space Research (SRON): een wereldkaart met ruim honderd vuilnisbelten die methaan uitstoten.

Methaan veroorzaakt ongeveer een kwart van de menselijke opwarming van de aarde en afvalverwerking is verantwoordelijk voor ongeveer 18% van de wereldwijde menselijke methaanuitstoot. Een groot deel daarvan komt van een klein aantal vuilnisbelten, wat ze tot belangrijke mitigatiedoelen maakt. Om stortlocaties beter te begrijpen, een dialoog te starten en actie te bewerkstelligen op lokaal niveau. deze methaan-uitstoters te identificeren hebben de Global Methane Hub, SRON en GHGSat de handen ineengeslagen.

Tropomi en GHGSat

Een onderzoek uit 2022 onder leiding van SRON laat zien dat grote uitstoters over de hele wereld geïdentificeerd en gekarakteriseerd kunnen worden, door data te combineren van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi en de Canadese satelliet GHGSat. De onderzoekers gebruiken Tropomi’s wereldwijde dekking om emissie-hotspots te vinden, waarna ze de hoge resolutie van GHGSat gebruiken om de uitstoot van de individuele vuilnisbelten te meten binnen zo’n hotspot.

Het onderzoek richtte zich op vier vuilnisbelten. Nu breiden SRON en GHGSat hun samenwerking uit binnen een nieuw project, gefinancierd door Global Methane Hub. Dit oorspronkelijk Chileense filantropische fonds ondersteunt investeringen die leiden tot methaanreducties. Marcelo Mena, de CEO van Global Methane Hub: ‘Met dit initiatief kunnen we observaties omzetten in tastbare emissiereducties en het verbeteren van de levenskwaliteit voor minder bevoorrechte gemeenschappen die worden blootgesteld aan slecht beheerd afval.’

Kijk voor meer informatie op de website van SRON of GHGsat.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.