Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSatellietinstrument SmallCAT dinsdag gelanceerd

Satellietinstrument SmallCAT dinsdag gelanceerd

Maandag 10 april 2023

Op dinsdag 11 april 2023 om 8.48 uur, wordt het Nederlandse satellietinstrument SmallCAT gelanceerd via een Falcon 9 raket van SpaceX. Het instrument lift mee met de Noorse satelliet NorSat-TD.

SmallCAT staat voor Small Communication Active Terminal. Het instrument maakt gebruik van lasercommunicatie, waarbij data worden overgebracht via de modulatie van licht. Dat is interessant voor een veilige uitwisseling van grote hoeveelheden data, zeker nu radiofrequenties schaarser worden. De optische ontvanger bestaat uit een soort van telescoop en staat in Den Haag.

Het satellietinstrument is ontwikkeld door TNO in samenwerking met AAC Hyperion en het Ministerie van Defensie en wordt onder meer via GIN-partner Netherlands Space Office (NSO) gefinancierd vanuit het ESA-ARTES programma. Het Ministerie van Defensie betaalt mee vanuit het innovatiebudget. De komende jaren komen daarnaast middelen beschikbaar uit het Nationaal Groeifonds-project NXTGEN HIGHTECH, waarvoor € 450 miljoen is toegewezen.

Lasercommunicatie staat momenteel volop in de belangstelling, in eerste instantie tussen kleine satellieten en de aarde, later mogelijk ook tussen schepen of tussen vliegtuigen en de grond. Nederland loopt hiermee aan kop, maar ook vanuit andere Europese landen groeit de belangstelling.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *