Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSfeerimpressie GIN ALV en Barbecue

Sfeerimpressie GIN ALV en Barbecue

Maandag 24 juni 2024Afbeelding Sfeerimpressie GIN ALV en Barbecue

Met een heldere blik in de toekomst voorzag keynote-speaker Bart de Lathouwer van Geonovum de Algemene Ledenvergadering van GIN van een passende context. De aanwezige bezoekers praatten daarover verder tijdens een feestelijke barbecue.

Algemene Ledenvergadering GIN 2024

Tijdens de Algemene Ledenvergadering kwam onder meer de toekomststrategie aan bod van vakvereniging Geo-Informatie Nederland. Deze strategie bestaat uit drie delen. De eerste behelst het sterker maken van GIN als merk. De aanpak van de evenementen wordt verfijnd, de online zichtbaarheid vergroot en ook wordt er gewerkt aan de betrokkenheid van de leden. Daarnaast worden er nieuwe leden geworven.

De tweede strategie is het creëren van een toegankelijk, onafhankelijk en verbonden netwerk van geo-professionals. Dit netwerk zal bestaan uit collectieve samenwerkingsverbanden, individuele Nederlandse stakeholders en partners en stakeholders in het buitenland.

Ten slotte is er de ambitie om de kennisontwikkeling voor de geo-professional breed op te pakken. Dan gaat het om het verbeteren van het GIN-kennisplatform, het beter benutten van GeoCarrière en een visie opstellen over het onderwijs.

Verder was er uitleg over de financiële situatie van de vereniging. Het oog was vooral gericht op de uitgaven en investeringen die gepaard gaan met het waarmaken van bovenstaande ambities.

Keynote over Data Spaces

Bart de Lathouwer in het Ketelhuis, Amersfoort.

Bart de Lathouwer van Geonovum was keynote speaker tijdens deze namiddag in het Ketelhuis te Amersfoort. Hij gaf een toegankelijke toelichting op een nieuwe ontwikkeling: de EU Data Spaces. Namens Geonovum riep De Lathouwer geo-professionals op om data spaces op de radar te zetten. Naast een onderverdeling in ‘Business2Business Data Spaces’ en ‘Personal Operational Data Spaces’, benoemde hij ook de de door de EU gedefinieerde sectoren waar ze relevant zijn: zorg, toerisme, mobiliteit, productie, green deal, vaardigheden & competenties, land- en akkerbouw, energie, overheidsopdrachten, financiën, cultureel erfgoed en talen.

De Lathouwers hartenkreet tegenover de aanwezige geo-professionals: “Hier ligt simpelweg heel veel geld voor jullie. De geosector loopt al op verschillende vlakken voorop. Zo zijn geo-ict’ers al gewend aan gestructureerd en objectgericht werken. De hele sector begrijpt het belang van metadata. En daar komt nog eens bij dat meer dan 80% van alle data een ruimtelijke component heeft. Grijp die kans!”

GIN-directeur Carline Amsing en GIN-bestuursvoorzitter Ron Rozema overhandigen het boek On The Road In Europe aan Henk Ensink van Avento Group. Zijn verhaal over digital twinning was het best gelezen artikel van 2023 in Geo-Info.

Best gelezen artikel van 2023

Het best gelezen artikel van 2023 was van de hand van Henk Ensink. Zijn verhaal over de maatvaste digital twin kwam niet geheel toevallig gelijk met het nieuws dat Ensink’s bedrijf Bee4GIS een financiële impuls kreeg van de Avento Group. In het artikel munt Ensink de term BIG-data: BIM staat voor de ‘binnenwereld’, INFRA staat voor de ondergrondse kabels en leidingen; GIS staat voor de buitenwereld. BIG-data dus.

https://geoinformatienederland.nl/artikelen/bee4gis-verder-onder-avento-group/