Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSlimmer graven door inzicht op locatie: KLIC-tool van Cyclomedia en Mister KLIC 

Slimmer graven door inzicht op locatie: KLIC-tool van Cyclomedia en Mister KLIC 

Donderdag 1 februari 2024Afbeelding Slimmer graven door inzicht op locatie: KLIC-tool van Cyclomedia en Mister KLIC 

Cyclomedia en Mister KLIC zijn een samenwerking gestart om het indienen en bekijken van een graafmelding te vereenvoudigen.

Met deze nieuwe dienst is het mogelijk om KLIC-meldingen te visualiseren op 360° panoramafoto’s van alle openbare wegen in Nederland. Hierdoor vermindert de kans op graafschade, omdat er een nauwkeuriger beeld van de situatie ontstaat. Bovendien bespaart het tijd in de voorbereiding. Immers, de locatie van herkenbare objecten, zoals bomen of lantaarnpalen is direct zichtbaar ten opzichte van kabels en leidingen. “De integratie met Mister KLIC betekent dat men minder tijd kwijt is aan het graven van proefsleuven en dat er meer duidelijkheid is over de locatie van kabels en leidingen ter plaatse. Het is een praktische stap om de efficiëntie van graafwerkzaamheden te vergroten en faalkosten te verminderen”, aldus Tom Vergeer, Account Manager bij Cyclomedia.

“Bij Mister KLIC staat efficiëntie centraal, en we geloven dat innovaties ontstaan wanneer we onze krachten bundelen. De innovatieve integratie met Street Smart van Cyclomedia betekent dat we bedrijven kunnen helpen bij het transformeren en visualiseren van complexe processen. En door minder fysieke bezoeken aan graaflocaties, besparen zij niet alleen tijd en geld, maar kunnen zij ook duurzamer te werk gaan. We streven naar een gestroomlijnde en intelligente toekomst, waar snel, duurzaam en effectief werken hand in hand gaan”, aldus Stijn van der Hoek, medeoprichter van Mister KLIC.

Nauwkeurig inzicht in KLIC-meldingen van achter je bureau, telefoon of tablet

Uit gesprekken met klanten bleek dat een integratie van de straatbeelden van Street Smart met het Mister KLIC platform met name nuttig is om nauwkeuriger en gebruiksvriendelijker te kunnen werken. Een traditionele KLIC-melding biedt weliswaar informatie over de aanwezigheid van kabels en leidingen onder de grond, het geeft echter geen informatie over mogelijke bovengrondse obstakels, zoals bomen. Door deze nieuwe oplossing hoeft men minder vaak naar de bouw- of graaflocatie af te reizen. ook biedt het de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de historische situatie van een graaflocatie. De integratie biedt niet alleen beter inzicht in de voorbereidende fase van een bouwproject, maar ook tijdens het daadwerkelijke graven. Het is namelijk mogelijk om via een mobiele telefoon of tablet een KLIC-melding te positioneren op een actuele 360° panoramafoto van hoge resolutie.

Toegankelijk voor iedereen: van hoveniers tot gemeenten

Sinds 2008 is het in Nederland verplicht om een KLIC-melding te doen voor graafwerkzaamheden. Gezien deze wettelijke verplichting is de integratie in Street Smart niet alleen relevant voor bouw- en infrabedrijven, maar voor iedereen die mechanische graafwerkzaamheden uitvoert. Dus bijvoorbeeld ook voor hoveniers die een tuin aanleggen met een kleine graafmachine.

Voor gemeenten kan het gebrek aan inzicht in de graafcondities op een specifieke locatie ook problematisch zijn, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het beheer van de openbare ruimte. Wanneer graafwerkzaamheden niet goed zijn gepland of er onverwachte obstakels zijn, kan dit leiden tot verkeershinder en ongemak voor omwonenden. Het hebben van gedetailleerde informatie over de ondergrondse infrastructuur helpt gemeenten bij het efficiënt beheren en coördineren van werkzaamheden in de openbare ruimte.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *