Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSRON gaat methaanpluimen detecteren voor Copernicus

SRON gaat methaanpluimen detecteren voor Copernicus

Dinsdag 20 augustus 2024Afbeelding SRON gaat methaanpluimen detecteren voor Copernicus

De Europese Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) selecteerde SRON, het Nederlands Instituut voor Space Research. om satellietgegevens te analyseren voor haar nieuwe monitoringdienst voor methaanemissies. CAMS levert informatie over de atmosfeer aan beleidsmakers, bedrijven en burgers. Het geeft realtime voorspellingen van de Europese luchtkwaliteit en schattingen van methaanemissies.

“Methaan is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de opwarming van de aarde, dus het is een urgent onderdeel van klimaatmitigatie,” zegt projectleider Ilse Aben (SRON). “Het verminderen van methaanemissies is essentieel om de doelen van het Parijsakkoord te halen. Daarnaast hebben 155 landen in de ‘Global Methane Pledge’ toegezegd dat de wereldwijde methaanuitstoot 30% minder is in 2030. Satellietdetectie van grote methaanbronnen kan een cruciale bijdrage leveren aan deze doelen.”

Tropomi

De nieuwe monitoringdienst is gericht op het detecteren van grote methaanpluimen met het Nederlandse ruimte-instrument TROPOMI. Zie ook de afbeelding met daarop de wekelijkse TROPOMI-detecties. Het bouwt voort op een machine-learning methode die SRON vorig jaar publiceerde en die automatisch miljoenen TROPOMI-waarnemingen per dag scant om methaanpluimen te identificeren. SRON werkt samen met de IUP Universität Bremen en het Max Planck Instituut voor Meteorologie om de analyse van TROPOMI-data en onderliggende emissies te verbeteren. De nieuwe dienst past binnen de bredere opzet voor monitoring en verificatie van CO2- en methaanemissies (CO2MVS) die CAMS aan het opzetten is. CAMS wordt uitgevoerd door het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts met financiering van de Europese Commissie.