Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSteenbreek Kansenkaart voor vergroening

Steenbreek Kansenkaart voor vergroening

Dinsdag 30 januari 2024Afbeelding Steenbreek Kansenkaart voor vergroening

Gemeenten die zijn aangesloten bij de Stichting Steenbreek hebben onlangs een op hun gebied gerichte infographic ontvangen: de Steenbreek Kansenkaart. Deze kaart geeft een eerste indruk van de vergroeningskansen in de gemeente. Hierbij wordt uitgegaan van de Steenbreek Richtlijn.

De kansenkaart die de gemeenten kregen, biedt een overzicht van het versteende tuinoppervlak in de gemeente, het percentage tuinen dat aan de Steenbreek Richtlijn voldoet en de meest kansrijke buurten om te vergroenen. Deze kansenkaart is bedoeld voor gemeenten die gericht aan de slag willen in versteende wijken, bijvoorbeeld met bewonersacties. Mogelijke denkrichtingen: geveltuintjes, tegels wippen, vergroenen, of het plaatsen van regentonnen.

Steenbreek Richtlijn
In de Steenbreek Richtlijn wordt geadviseerd om een gemiddelde tuin voor 60 procent groen in te richten. Dit percentage is meestal niet haalbaar in een kleine tuin. Stichting Steenbreek hanteert daarom een richtlijn die rekening houdt met het dagelijkse gebruik, zonder de groene essentie van de tuin te verwaarlozen. Verharding is immers in haast iedere tuin aanwezig voor praktische functies. Denk aan een terras, loopruimte en een plek voor de fiets of container. Met een verhard oppervlak van circa 15 vierkante meter is dit al haalbaar. In kleinere tuinen, zeg tot 15 vierkante meter, is het natuurlijk lastiger om veel tegels te verwijderen.Tot nu toe worden buurten met meest versteende tuinen berekend op basis van het percentage versteend oppervlak. In de regel zijn dat de industriegebieden en dorps- of stadskernen met kleine stadstuintjes of binnenplaatsjes. Bij het aangeven van de drie meest kansrijke buurten in een gemeente op de kansenkaart worden zowel de bedrijventerreinen als de kleine tuinen buiten beschouwing gelaten, om te ontdekken waar het grootste vergroeningspotentieel ligt.

Data voor Steenbreek Kansenkaart
De data voor de Steenbreek Kansenkaart is geleverd door Cobra Groeninzicht, een adviesbureau dat werkzaam is in de groene leefomgeving. Het bureau heeft ook de Steenbreek Atlas samengesteld: een interactief dashboard met kaarten over de mate van verstening en groen in tuinen en openbare ruimte.

steenbreek.nl

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.