Stem! Tactiele kaarten Computable Awards
Donderdag 22 augustus 2024Het project tactiele kaarten is genomineerd voor een Computable Award in de categorie Duurzaamheid en MVO. Het Kadaster, Esri Nederland, Dedicon en Stichting Accessibility sloegen voor dit project de handen ineen en ontwikkelen samen ‘voelbare kaarten’. Zo krijgen mensen met een visuele beperking toegang tot dezelfde informatie als ziende mensen. Op de tast een overzicht van de omgeving.
Voor mensen met een visuele beperking werkt de spraakfunctie van veelgebruikte navigatie-apps heel goed om van punt A naar B te komen. En dan vaak in combinatie met andere hulpmiddelen, zoals een taststok of geleidehond. Maar gebruikers van deze apps missen onderweg regelmatig informatie over de ruimtelijke context. “Navigatie-apps vertellen je dat je rechtdoor moet, of rechtsaf, of linksaf bij de volgende bocht. Maar is het een hoek van 60, 90 of 120 graden? Wat voor soort straat is het? Een smalle straat voor voetgangers of een brede weg met veel auto’s?”, zegt Arend Jan van Dongen in een vorig jaar verschenen nummer van Esri Magazine. Arend Jan komt uit Vught en is blind. “Een navigatie-app geeft je die informatie niet. Om dit overzicht te krijgen, heb je een ‘voelbare’ kaart nodig.”
Brede doelgroep
De projectgroep wil dat de kaarten aansluiten bij de gebruikersbehoeften en voorkeuren van een brede doelgroep, en dat visueel beperkte mensen de kaarten zelfstandig en zonder hulp van een ziende persoon kunnen aanvragen. Uiteindelijk is het doel om ook mensen buiten Nederland te bereiken. “Dankzij de ArcGIS Levende Atlas van de wereld hebben we geografische informatie van over de hele wereld, en op verschillende niveaus”, zegt Vincent van Altena, adviseur onderzoek en innovatie bij Het Kadaster. “Als projectgroep willen we deze kaarten voor iedereen ‘on-demand’ beschikbaar maken, waar ook ter wereld, vooral op plekken waar mensen beperkte toegang hebben tot dit soort middelen.”
Braille en tactiele tekeningen
“Alle visuele media moeten worden aangepast voor mensen met een visuele of leesbeperking. Om de eenvoudige reden dat het in de eerste plaats mensen zijn”, voegt Julian Nauta toe. Hij is productmanager voor braille en tactiele tekeningen bij Dedicon, een non-profitorganisatie die teksten en afbeeldingen aanbiedt in alternatieve leesvormen. “Om volwaardig deel te nemen aan onze zeer visuele en beeldrijke samenleving, hebben ze een manier nodig om afbeeldingen te begrijpen, tekst te lezen en kaarten te ervaren.”
Gerelateerde events
Word GIN lid
Sluit je aan en maak gebruik van alle voordelen die het GIN lidmaatschap je biedt.
Krijg onbeperkt toegang tot onze informatiebronnen en kom in contact met je aangesloten geo-collega’s.