Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSteun voor snelle invoering Omgevingwet brokkelt af, Adviescollege waarschuwt voor chaos

Steun voor snelle invoering Omgevingwet brokkelt af, Adviescollege waarschuwt voor chaos

Donderdag 13 oktober 2022Afbeelding Steun voor snelle invoering Omgevingwet brokkelt af, Adviescollege waarschuwt voor chaos

In de Eerste Kamer neemt de steun voor invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2023 af, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur. Voor de zomer was nog een krappe meerderheid voor, maar na een kritisch rapport van het Adviescollege ICT-toetsing staat deze steun op losse schroeven.

Voor de zomer lieten ambtenaren zich al kritisch uit over de invoering van de Omgevingswet. Deze vervangt 26 wetten over bijvoorbeeld geluid, bodem, milieu en veiligheid. Voor burgers en bedrijven komt er één digitaal loket voor ruimtelijke zaken. Daarvoor is een ICT-systeem opgetuigd waarin diverse systemen van de overheid zijn gekoppeld. Over die koppeling is niet goed nagedacht, stelt het Adviescollege ICT-toetsing. Het systeem hapert, niet alle functies zijn klaar en de functies die wel klaar zijn, zijn niet allemaal getest. Of, zoals Paul Klint van het Adviescollege het voor de camera zegt: “Het is veel te megalomaan ontworpen en heel ingewikkeld.”

Het is niet duidelijk of het systeem voldoet aan de kwaliteitsnormen. Snelle invoering brengt dus risico’s met zich mee. Vertegenwoordigers van de lagere overheden, waaronder de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg (IPO), bleven desondanks hameren op de geplande invoeringsdatum. Nu onthouden zij zich van commentaar.

De Omgevingswet is tien jaar geleden door de Tweede Kamer aangenomen. De invoering stond aanvankelijk voor 2019 gepland, maar is al drie keer uitgesteld. Vrijdag reageert minister Hugo de Jonge (Woningbouw & Ruimtelijke Ordening) op het adviesrapport. Als hij door wil gaan met invoering op 1 januari, ligt de bal begin november alsnog bij de Eerste Kamer die daarover zal stemmen.

Kijk voor meer informatie op de website van de NOS, of kijk de uitzending van Nieuwsuur terug (vanaf 32:03).

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *