Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSweco werkt mee aan grootste circulair waterproject van Vlaanderen

Sweco werkt mee aan grootste circulair waterproject van Vlaanderen

Donderdag 27 oktober 2022

Sweco Belgium gaat het leidingdistributienetwerk ontwerpen voor de koelwaterfabriek van het Waterkrachtproject in de Antwerpse haven. Daarbij wordt gezuiverd afvalwater opgewerkt tot koelwater voor bedrijven in het havengebied.

In dit project is Sweco verantwoordelijk voor de volledige uitwerking en begeleiding van het netwerk en de daarbij horende pompstations. De opdracht omvat o.a. de haalbaarheidsstudie, de opmaak van het voorontwerp, de MER-studie, het vergunningstraject, de aanbesteding en de begeleiding van de uitvoering. Daarvoor worden bodem-, water- en infrastructuurexperten ingeschakeld uit verschillende divisies. Ook wordt samengewerkt met de andere betrokken projectpartners: Aquafin, water-link, Ekopak en participatiefonds PMV.

Multidisciplinaire projecten

“Onze kracht ligt in het managen van multidisciplinaire projecten waar verschillende kennisdomeinen zoals infrastructuur, bouwkunde en technische installaties samenkomen”, zegt Pascal De Paep, Operational Manager Noord van de divisie Infrastructure. “We kunnen voor dit innovatief project bogen op onze zeer uitgebreide ervaring met riolerings- en RWZI-dossiers en civiele constructies. Naast het technische aspect zijn we sterk bedreven in stakeholdermanagement. Zo kunnen we perfect op bepaalde behoeften en bekommernissen inspelen.”

De nieuwe vooruitstrevende koelwaterfabriek zal vanaf 2025 elk jaar 20 miljard liter gezuiverd afvalwater naar koelwater opwaarderen. Dat is evenveel als het waterverbruik van meer dan 600.000 inwoners. De fabriek komt op een perceel in het NextGen-district, de voormalige Opel-site die omgebouwd wordt tot circulaire hub in de haven van Antwerpen.

Kijk voor meer informatie op de website van Sweco Belgium.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *