Ga door naar hoofdcontent
NieuwsTango satellietduo lokaliseert broeikasgasemissies vanuit de ruimte

Tango satellietduo lokaliseert broeikasgasemissies vanuit de ruimte

Woensdag 21 december 2022

Het meten van broeikasgassen vanuit de ruimte kan straks veel nauwkeuriger, dankzij de nieuwe Tango-missie van het Nederlandse consortium ISISPACE, KNMI, SRON en TNO. Daarmee wordt het mogelijk om uitstoot van zowel methaan (CH4) als kooldioxide (CO2) en stikstofoxiden (NO2) te lokaliseren tot op het niveau van specifieke installaties (fabrieken, energiecentrales).

Op dit moment wordt de uitstoot van een installatie vaak geschat, in plaats van gemeten. Zelfs het vermaarde Nederlandse satellietinstrument Tropomi is niet in staat om op installatie- of bedrijfsniveau metingen te doen. Anton Leemhuis, hoofd Aardobservatie van TNO zegt hierover*: ‘Tropomi kan zeer sterke uitstoot, de zogenaamde “super emitters” goed in kaart brengen, maar dat zijn er wereldwijd misschien enkele tientallen. Van alle duizenden andere vervuilers hebben we geen idee. Daarnaast kan Tropomi wel methaan, maar geen CO2 waarnemen.”

Tango (voluit Twin ANthropogenic Greenhouse Gas Observers) meet deze gassen door middel van twee afzonderlijke satellieten: TANGO-Carbon en TANGO-Nitro. De data die dit oplevert zal vervolgens op een slimme manier met wetenschappers, bedrijven en beleidsmakers worden gedeeld. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Internationale samenwerking met de EU en de VN is daarvoor belangrijk.

Momenteel is het consortium op zoek naar financiering van Tango-project. In de tussentijd wordt alweer verder gekeken naar de volgende generatie meetinstrumenten, om in de toekomst nog preciezer, nog kleinere uitstootbronnen te kunnen aanwijzen.

Meer over Tango is te vinden op de website van SRON.

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *