Ga door naar hoofdcontent
NieuwsTentoonstelling Stanley Brouwn in Stedelijk Museum

Tentoonstelling Stanley Brouwn in Stedelijk Museum

Vrijdag 14 juni 2024Afbeelding Tentoonstelling Stanley Brouwn in Stedelijk Museum

De tentoonstelling over de minimalistische, vaak door geografische vraagstukken geïnspireerde werken van Stanley Brouwn (1935-2017) vindt plaats van 31 mei tot en met 1 september 2024 in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door The Art Institute of Chicago.

Afstand en ruimte

Stanley Brouwns werk gaat over de ervaring van afstand en ruimte. Hij was gefascineerd door het verschil tussen de ‘universele’ maat van een meter en de menselijke maat van de voetstap. Met een grote strengheid wijdde hij zich aan het meten en noteren van afstanden. Onder de titel Steps had hij zijn eerste solo in het Stedelijk Museum in 1971. Voor this way brouwn , misschien wel zijn bekendste serie werken uit 1960-64, vroeg hij aan voorbijgangers de weg van A naar B, de aanwijzingen die zij gaven, werden verduidelijkt door notities op papier. De schetsmatige routebeschrijving was het kunstwerk. Wanneer men alleen een mondelinge uitleg gaf, dan bleef het vel papier leeg. De notities werden later voorzien van het stempel “this way brouwn”. Brouwn: “Een this way brouwn is een portret van een miniem stukje aarde. Vastgelegd door het geheugen van de stad: een voorbijganger.”

Geen personalia, geen portret

Brouwn was zeer uitgesproken over de wijze waarop zijn werk werd gepresenteerd, niet alleen in de museumzaal, maar ook in gidsen en catalogi. Zo werden er nooit personalia vermeld, bleef een portret van de kunstenaar, op zijn verzoek, altijd achterwege, en hield hij volledige controle over de informatie die er over het werk aan het publiek werd verstrekt. Zo bleef Stanley Brouwn tot het eind van zijn leven niet alleen een van de meest radicale conceptuele kunstenaars, maar wellicht ook een van de meest enigmatische persoonlijkheden van de moderne kunst in Nederland.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *