Ga door naar hoofdcontent
NieuwsTerugblik GIN-bezoek aan Open Kaart

Terugblik GIN-bezoek aan Open Kaart

Vrijdag 9 juni 2023Afbeelding Terugblik GIN-bezoek aan Open Kaart

Op dinsdag 6 juni jl. organiseerde de Activiteitencommissie van GIN een bezoek aan de tentoonstelling Open Kaart in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Een boeiende en vooral verhelderende kijk op kartografie.

GIN lid Edward Verbree en commissie lid Ferrye van Lieshout voor het Allard Pierson museum
GIN lid Edward Verbree en commissie lid Ferrye van Lieshout voor het museum

De ‘echte’ kartografen onder de leden konden niet wachten tot de ontvangst en waren al veel eerder aanwezig om de collectie tentoongestelde kaarten te bewonderen. Om 14:45 werden de GIN-leden met koffie, thee en cake ontvangen in de presentatiezaal.

Verenigingsdirecteur Carline Amsing heette de leden welkom en maakte gebruik van de gelegenheid om een oproep te doen voor meer commissieleden. Daarna gaf ze het woord aan Reinder Storm, onze gastheer en gids, conservator van de kaarten ollectie van het Allard Pierson en samensteller van de tentoonstelling.

Bijzondere collectie

Reinder Storm legt uit wat we zien: de kaarten geven ook de geschiedenis weer van Nederland en Europa
Reinder Storm legt uit wat we zien: de kaarten geven ook de geschiedenis weer van Nederland en Europa

Reinder leidde ons door de zes zalen waar de kaarten in een logische volgorde werden tentoongesteld. Een bijzondere collectie kaarten van Amsterdam (1), Nederland (2), Europa (3), Wereld (4), Indonesië (5), en De Antillen en Suriname (6). In ieder zaal was een editie van de Bosatlas aanwezig, de atlas die door de Groningse onderwijzer Bos in 1877 werd vervaardigd en sindsdien een begrip en standaardwerk is in het Nederlandse Aardrijkskundige onderwijs.

Dat Nederland vanaf de 17e eeuw het universele middelpunt was van de kartografie in de wereld werd goed duidelijk, waarbij uiteraard de legendarische kaarten van Willem Blaeu niet ontbraken. De tentoonstelling was verder zo ingericht dat de gehele geschiedenis en ontwikkeling van Nederland, Europa en de wereld goed te zien was aan de hand van kaarten.

Wat ons ook bijbleef, is dat de kaarten van toen vooral onze kijk op de wereld en de overzeese gebiedsdelen weergaven. Iets wat we ons nu bijna niet meer kunnen voorstellen.

Community en sensoren

Willem Strijbosch, Vice President Product Management for Maps bij TomTom, geeft een toelichting op zijn artikel uit de Geo-Info 2 van juni
Willem Strijbosch, Vice President Product Management for Maps bij TomTom, geeft een toelichting op zijn artikel uit de Geo-Info 2 van juni

Na de rondleiding nam Willem Strijbosch van TomTom ons in de ‘TomTom zaal’ mee in de toekomstige ontwikkeling van de moderne digitale kartografie. Willem schreef ook een artikel in de nieuwe uitgave van de Geo-Info en gaf een live toelichting en verdiepinging op het artikel.

Opvallend is dat de basis van de navigatiekaarten van TomTom wordt gevormd door de community: duizenden vrijwilligers wereldwijd die meewerken aan Open Street Map data. En dat gecombineerd met de gegevens van miljoenen sensoren in auto’s en AI, die zorgen voor dagelijkse updates van o.a. weg- en verkeerssituaties en verkeersborden.

De Activiteitencommissie bedankte Reinder voor de ontvangst en rondleiding en Willem voor de toelichting met een kleine attentie. De deelnemende GIN-leden hebben genoten van deze activiteit!

De volgende GIN bijeenkomst is de GeoBuzz, die 21 en 22 juni plaatsvindt in Amersfoort.

Foto bovenaan: Reinder Storm geeft met veel passie en deskundigheid een toelichting op bijzondere stukken uit de collectie van het Allard Pierson.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.